Οι περιβαλλοντικοί όροι για νέες και υφιστάμενες ΒΕΠΕ

Οι περιβαλλοντικοί όροι για νέες και υφιστάμενες ΒΕΠΕ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τις νέες αλλά και τις υφιστάμενες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α. Ε.

Η διαδικασία περιλάμβανε την κατάρτιση και υπογραφή συνολικά 25 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Γιώργου Σουφλιά. Η θέσπιση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για κάθε ΒΕΠΕ έχει ως στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων στη ΒΕΠΕ αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ορια ρύπων

Επίσης, περιέχοντας ανώτατα όρια ρύπων, λειτουργεί ως κατευθυντήρια οδηγία, με την οποία εναρμονίζονται οι επιμέρους Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των μονάδων. Η πρακτική και χρήσιμη συνέπεια για τις επιχειρήσεις είναι ο περιορισμός, η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας των αντίστοιχων, επιμέρους, εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων που αφορά μόνο τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α. Ε. υπέβαλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (Διεύθυνση ΕΑΡΘ) και υπουργείου Ανάπτυξης (Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος) τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες μετά την τήρηση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας εγκρίθηκαν με τις ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Ανάπτυξης. Εξαίρουμε τη συνεισφορά των παραπάνω υπηρεσιών στην έγκαιρη ολοκλήρωση της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και επιχειρηματικών υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 190 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή