Στις 4.400 μονάδες ο δείκτης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ητελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2006 επιβεβαίωσε τη δυναμική ανόδου που χαρακτήρισε τη Σοφοκλέους και τους 12 μήνες. Ο γενικός δείκτης επαναπροσέγγισε τις 4.400 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το υψηλό έτος (4.395 μονάδες) καταρρίφθηκε περισσότερες από 5 φορές στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Χρονιά της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης αναδεικνύεται το 2006, καθώς οι 120 τίτλοι που απαρτίζουν τους δύο δείκτες έχουν καταγράψει ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους από την αρχή του έτους. Πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών που έχουν διοχετευθεί σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση από τις αρχές του έτους.

Η Σοφοκλέους έχει καλές εταιρείες με θετικά θεμελιώδη μεγέθη, ικανούς επιχειρηματίες και εξωστρεφείς εταιρείες. Αυτό που απαιτείται από τους επενδυτές είναι να αναζητούν με ιδιαίτερη μελέτη και σπουδή τις καλές επιχειρήσεις. Δεν είναι είδηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί σε αγορά δύο ταχυτήτων.

Στην πρώτη κατηγορία οι μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη κατηγορία οι κεφαλαιοποιήσεις έως και 90-100 εκατ. ευρώ και στην τρίτη κατηγορία οι κεφαλαιοποιήσεις εισηγμένων χαμηλότερα των 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο τραπεζικό κλάδο αφού οι τράπεζες είναι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας με το story της Hellenic Seaways να κινεί τα νήματα και την αδρεναλίνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μνηστήρων.

Από κει κι έπειτα ο ευρύτερος τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο χώρος των πετρελαϊκών εταιρειών, το εμπόριο, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο χώρος των υπηρεσιών υγείας, αλλά και ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών θεωρούνται ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή των επερχόμενων εξελίξεων με φόντο τα deals. Οι ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτικών εταιρειών. Ηδη εκτιμάται ότι για τη διετία 2007-2008 η Σοφοκλέους θα κινηθεί στον αστερισμό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων καθώς η πρόβλεψη που γίνεται από διεθνείς αναλυτές και μεγάλους επενδυτικούς οίκους είναι ότι σε μία τριετία από σήμερα όλες οι κερδοφόρες εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, ικανοποιητικό growth και πετυχημένο management θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από ανταγωνιστή τους είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα μας. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν την τρέχουσα διετία να εξορθολογίζουν τις συμμετοχές τους σε θυγατρικές καθώς και τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους απελευθερώνοντας κεφάλαια για επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται από στελέχη της αγοράς ότι θα υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο των τροφίμων, ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις και στον κλάδο ενέργειας μέσα στο 2007 που θα συσχετίζονται με τον βαθμό απελευθέρωσης της αγοράς.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών παρουσίασε τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών μετά φόρων γεγονός που υποδηλώνει την τάση των επενδυτών να προεξοφλούν την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή