Υπεραποδόσεις για τους μικρομεσαίους του Χ.Α.

Υπεραποδόσεις για τους μικρομεσαίους του Χ.Α.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη διαδοχική χρονιά η Σοφοκλέους έκλεισε με ικανοποιητική απόδοση, αφού ο Γενικός Δείκτης αποχαιρέτησε το 2006 με ετήσια κέρδη 19,78% και πλασαρίστηκε στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τα υψηλότερα κέρδη.

Ωστόσο, η είδηση για τη χρονιά που μας εγκαταλείπει σε 24 ώρες, ήταν η υπεραπόδοση της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που ξεπέρασαν σε ετήσια κέρδη τη βιτρίνα της Σοφοκλέους, τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό από την Πήγασος Αχεπευ ο δείκτης Mid Cap 40 είχε απόδοση 53,27% και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση 39,31%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης υγείας αναδείχτηκε πρωταθλητής με ετήσια απόδοση147,13%. Η εξέλιξη αυτή δικαιολογείται από τις ραγδαίες εξελίξεις που είχαμε στον κλάδο με την είσοδο της Marfin καθώς εξαγόρασε το Υγεία, και τις στρατηγικές κινήσεις του Ιατρικού Αθηνών που μεταβιβίβασε το 8% σε γερμανικό ιδιωτικό όμιλο αλλά και από τον Ομιλο της Euromedica που πραγματοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Ικανοποιητικά κέρδη είχε και ο κλάδος χημικών με απόδοση 97,41%, αλλά και ο χρηματοοικονομικός κλάδος με ετήσια άνοδο 74,17%.

Απογοητευτική ήταν η πορεία του κλάδου πετρελαίου εξαιτίας της πτώσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» διεθνώς, το τελευταίο εξάμηνο του 2006, αλλά και του κλάδου τεχνολογίας, αφού οι εταιρείες πληροφορικής συνεχίζουν να ταλανίζονται από τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα πληροφορικής.

Αναφορικά τώρα με τις μετοχές που διακρίθηκαν, στην πρώτη θέση βρέθηκε η μετοχή της Lavipharm. H εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα μετά πολύμηνη αναμονή κατάφερε να λάβει από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας έγκριση για φάρμακο που θα τονώσει αισθητά την κερδοφορία της επιχείρησης. Ακολούθησε σε άνοδο η Veterin, η οποία με αθόρυβο τρόπο αναρριχήθηκε με ετήσια απόδοση 486,2% και παράλληλα η εταιρεία ενίσχυσε το εξαγωγικό της προφίλ. Η Delta Progect εξαγοράσθηκε από τον Ομιλο Μυτιληναίου και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον κλάδο της ενέργειας. Η Euromedica απέδωσε ικανοποιητικά, ενώ συνεχίσθηκαν οι κινήσεις απόκτησης διαγνωστικών κέντρων.

Τα Ελληνικά Καλώδια μετά από αρκετά χρόνια υποτονικής χρηματιστηριακής πορείας φέτος αφυπνίσθηκαν, αφού διεθνώς ο κλάδος καλωδίων παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση λόγω των επενδύσεων σε ενέργεια και αιολικά πάρκα.

Η μετοχή της Ικτίνος που προέρχεται από τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, είχε υπεραπόδοση με ετήσια κέρδη 255,2%. Η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες εκμεταλλεύθηκε το θετικό κλίμα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και των κινήσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων που παρατηρήθηκε το β΄ εξάμηνο του 2006 και αναμένεται να κορυφωθεί το νέο οικονομικό έτος.

Στην 9η καλύτερη θέση η Μουζάκης, η οποία έχασε φέτος τον ιδρυτή και πρόεδρο Ελευθέριο Μουζάκη που άφησε μια διαθήκη, παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους του, για το πώς εξασφαλίζεται το μέλλον μιας επιχείρησης με σοβαρές και μετρημένες κινήσεις.

Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ήταν η δεύτερη μετοχή του κλάδου που πλασαρίστηκε στις 10 κορυφαίες του έτους με απόδοση 211,4%.

Στην άλλη πλευρά, αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν η Hitech, με εικόνα στασιμότητας στα αποτελέσματά της, οι μετοχές της Κλωνατέξ με τα γνωστά προβλήματα του Ομίλου Λαναρά, η Ατέρμων, αφού και οι άλλες 2 επιχειρήσεις του Ομίλου Βρυώνη (Εμπορικός Δεσμός, Γενέρ) είναι σε καθεστώς επιτήρησης και ακολούθησαν σε υποαπόδοση οι εξής τίτλοι: Elbisco, Μοχλός, Τεχνική Ολυμπιακή του ομίλου Στέγγου που επηρεάσθηκε από τις ζημίες της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, η Newsphone όπου τελευταία υπήρξαν φήμες για καθυστερήσεις στις εισπράξεις των εσόδων, η Γενέρ και η Εργάς.

Η πλειοψηφία των ελληνικών και διεθνών οίκων συγκλίνουν στο ότι το καλό χρηματιστηριακό κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά και κάποια μικρή επιβράδυνση δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,4%-2,6% για το σύνολο της Ευρωζώνης και 3,7%-4% για την Ελλάδα θεωρούνται ικανοποιητικοί.

Στις 4.800 μονάδες με περιθώριο ανόδου 15% «βλέπει» τη Σοφοκλέους το 2007 η HSBC στην πρόσφατη ανάλυσή της με τίτλο «Greek equities: 2007 strategy».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές μετοχές δεν είναι ακριβές, προβλέπει ότι οι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν, ενώ διευκρινίζει ότι η τιμή των 4.800 μονάδων για τον Γ.Δ. περιλαμβάνει και τα μερίσματα.

Οι ελληνικές μετοχές θα ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2007 λόγω ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, ελκυστικών αποτιμήσεων και ασφαλούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμά η Alpha Finance στο οutlook για το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή