Επιχειρηματικό θρίλερ η μάχη Κατσέλη–Δαυίδ για τζίρο 2 δισ. ευρώ της αγοράς ψωμιού

Επιχειρηματικό θρίλερ η μάχη Κατσέλη–Δαυίδ για τζίρο 2 δισ. ευρώ της αγοράς ψωμιού

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος Δαυίδ φιλοδοξεί ό,τι δεν κατάφερε με την Plias -να την καταστήσει δηλαδή ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των τροφίμων- να το πράξει με την Αλλατίνη, αφού πρώτα απορροφήσει την Κατσέλης που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο του ψωμιού bake off. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος της αγοράς ψωμιού θα αγγίξει τα επόμενα χρόνια τα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Αλλατίνη Γιώργος Δαυίδ, από τους κορυφαίους manager της Ελλάδας, έχει απέναντί του τον κ. Νίκο Κατσέλη ανάλογου βεληνεκούς επιχειρηματία, ο οποίος το 2008 συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην αγορά ψωμιού. Οταν, λοιπόν, ο κ. Κατσέλης αντιλαμβάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ο βασικός μέτοχος Γιώργος Δαυίδ (ελέγχει σχεδόν το 35% της Κατσέλης) τού ζητεί ουσιαστικά να αποσυρθεί από τη διοίκηση της εταιρείας που ίδρυσε και να παραμείνει απλά στη θέση του προέδρου χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, τότε όλοι αντιλαμβάνονται γιατί αυτή η μάχη Κατσέλης – Δαυίδ θα είναι από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά θρίλερ της ελληνικής βιομηχανίας.

Τα «κουκιά», πάντως, στη δημόσια πρόταση που κατέθεσε στις 17 Φεβρουαρίου 2007 η Αλλατίνη για την Κατσέλης δεν οδηγούν πουθενά και εκτιμάται ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια θα καταστεί άγονη. Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, ο κ. Γεώργιος Δαυίδ ελέγχει σήμερα το 35% της Κατσέλης, ο κ. Νίκος Κατσέλης ελέγχει σήμερα το 19,49%, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται ο αλευροβιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης με ποσοστό 5,02%.

Να υπενθυμίσουμε ότι μια δημόσια πρόταση για να είναι επιτυχής θα πρέπει να συγκεντρωθεί το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια η εταιρεία που εξαγοράζει κάνει χρήση του δικαιώματος squeeze out για να αποκτήσει και το υπόλοιπο 10% από τους λοιπούς μετόχους.

Ολη αυτή την εβδομάδα τα επιτελεία των 2 επιχειρηματιών απέφυγαν τις δηλώσεις και έχουν επικεντρωθεί στις κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν από δω και στο εξής. Η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκλεισε αρκετά σεντς πάνω από την τιμή που έγινε η δημόσια πρόταση, δηλαδή στα 3,70 ευρώ.

Η πλευρά Δαυίδ αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Κατσέλης ήταν ενήμερος για την εξέλιξη, αφού συμμετέχει και στο δ.σ. της Αλλατίνη, ενώ του έχει ζητηθεί να «τρέξει» με μεγαλύτερους ρυθμούς η αρτοβιομηχανία Κατσέλης και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες μέσω του δικτύου της, στην αγορά του ψωμιού. Από τη δική του πλευρά ο κ. Κατσέλης χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κίνηση και αφήνει να εννοηθεί ότι θα αμυνθεί απέναντι στη δημόσια πρόταση και για να μην περάσει τελικά η εταιρεία στην Αλλατίνη.

Η δημόσια πρόταση αφορά τις μετοχές της Κατσέλης που δεν κατέχει η Αλλατίνη, αλλά ούτε και τα πρόσωπα που δρουν σε συντονισμό με αυτήν, δηλαδή η δημόσια πρόταση αφορά 13.792.915 μετοχές, δηλαδή το 65,685% του καταβεβλημένου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως η Αλλατίνη δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή από το ταμπλό της Κατσέλης, σε περίπτωση που η πρώτη συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Κατσέλης.

Το ιστορικό της Κατσέλης

Ο όμιλος Κατσέλη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1978 με την ίδρυση της εταιρείας «Υιοί Χ. Κατσέλη» από τους αδελφούς Νικόλαο και Γεώργιο Κατσέλη. H εταιρεία, με έδρα τον Δήμο Αχαρνών, δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων. Το 1990 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 1995 χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Βιομηχανίας με τριετές επιχειρηματικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1.021 εκατ. δρχ., στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 2234/94.

Από το 1989, οπότε η εταιρεία μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και μέχρι το 1998 προχώρησε σε τέσσερις ακόμη διαδοχικές επεκτάσεις. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 16.600 τ.μ. όπου στεγάζουν την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διακίνηση των προϊόντων της, ενώ οι διοικητικές της υπηρεσίες καταλαμβάνουν χώρους 1.400 τ.μ.

Το 1995 δημιούργησε νέα γραμμή παραγωγής ψωμιού, δυναμικότητας 6.000 τεμαχίων την ώρα, υλοποιώντας επενδύσεις 2,2 εκατ. ευρώ. Από το 2000 ο όμιλος Κατσέλη συνεργάζεται με τον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη στην παραγωγή και διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων στη Νιγηρία. Από τα μέσα του 2000 ο όμιλος Κατσέλη συμμετέχει με τον όμιλο Λούλη, σε ποσοστό 10%, στην εταιρεία Loulis Romania.

Τον Μάρτιο του 2002 εξαγοράσθηκε το εμπορικό σήμα του «Mr Bread» από την «Chipita International S.A.» O όμιλος αγόρασε επίσης ολόκληρο το συγκρότημα μηχανημάτων παραγωγής άρτου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει εξαχθεί και χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της Leventis Foods στη Νιγηρία.

Σήμερα ο όμιλος Κατσέλη διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό:

– 9 γραμμές παραγωγής προϊόντων

– 300 διαφορετικά είδη και ποικιλίες αρτοσκευασμάτων

– Στόλο 180 ιδιόκτητων φορτηγών αυτοκινήτων

– Πάνω από 40 αποκλειστικά σημεία λιανικής πώλησης των προϊόντων της μέσα από θυγατρικές επιχειρήσεις και franchisees.

Η πορεία της «Αλλατίνη» από το Λιβόρνο στη Θεσσαλονίκη

1802: Η οικογένεια Allatini μετακομίζει από το Λιβόρνο της Ιταλίας και εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύουν την εταιρεία «Μοδιάνο και Αλλατίνι», η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο δημητριακών και αλεύρων.

1836: Ο Μωυσής Allatini ιδρύει τον κυλινδρόμυλο και το κεραμοποιείο Allatini. Μετά το θάνατό του η εταιρεία μετονομάζεται σε «Frattelli Allatini».

1897: Ιδρύεται η «Ανώνυμος Οθωμανική Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης» με μετοχικό κεφάλαιο 3.000.000 γαλλικών φράγκων.

1898: Ο μύλος καίγεται ολοσχερώς και ξαναχτίζεται στην ίδια θέση, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli.

1911: Η οικογένεια Allatini επιστρέφει στην Ιταλία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας της εκποιείται.

1926: Η πλειοψηφία των μετοχών περιέρχεται σε ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Κοσμά Πανούτσο από την Αργολίδα.

1950: Η «Αλλατίνη Α.Ε.» εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

1964: Η εταιρεία διασπάται σε δύο εταιρείες: στην «Αλλατίνη Α.Ε.», που διατηρεί τον αλευρόμυλο, και την «Κεραμεία Αλλατίνη Α.Ε.», που διατηρεί τα κεραμοποιεία.

1987: Στις 31 Δεκεμβρίου η «Αλλατίνη Α.Ε.» δημιουργεί δύο θυγατρικές εταιρείες, την «Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος» και την «Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων». Η «Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος» εξακολουθεί να ανήκει κατά 99,99% στην «Αλλατίνη Α.Ε.» και η «Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων» μεταβιβάζεται στον όμιλο Φιλίππου. Στην «Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων μεταβιβάζεται και το δικαίωμα χρήσης του σήματος αποκλειστικά για ορισμένα είδη, όπως τα είδη μπισκοτοποιίας, το αλεύρι για οικιακή χρήση μέχρι 2 κιλά, καθώς και κάθε είδος τροφίμου, το οποίο παρασκευάζεται σε μικρή βιομηχανική συσκευασία τελικού καταναλωτή.

2002: Η θυγατρική «Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» αποκτά το 24,6% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας «Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ», αυξάνοντας βαθμιαία το ποσοστό της στο 27,82%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή