Ο όμιλος ΕΤΕ δεν πωλεί την Εθνική Ασφαλιστική

Ο όμιλος ΕΤΕ δεν πωλεί την Εθνική Ασφαλιστική

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας, παρέπεμψε χθες ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τάκης Αράπογλου, διαψεύδοντας τη φημολογία για το ενδεχόμενο πώλησης της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου. Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Αράπογλου σημείωσε ότι το business plan του ομίλου, το οποίο όπως επεσήμανε με έμφαση, «εφαρμόζεται ανελλιπώς, πουθενά δεν προέβλεπε την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου ή του Αστέρα Βουλιαγμένης». Η Εθνική Ασφαλιστική κατέληξε, όπως αποδεικνύουν οι επιδόσεις του bankassurance και του assurebanking την τελευταία διετία «είναι ισχυρός σύμμαχος της τράπεζας». Προς επίρρωση της κατηγορηματικής δέσμευσης, ο πρόεδρος του ομίλου παρέπεμψε περαιτέρω και στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος στην εταιρεία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των αποθεματικών της κατά 25 εκατ. ευρώ και για τη χρηματοδότηση της εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων με 11 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των συσσωρευμένων ζημιών της εταιρείας, άνω των 252 εκατ. ευρώ, που δεν επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος και για τη χρήση του 2007, ο κ. Αράπογλου υπεραμύνθηκε του οφέλους που απολαμβάνουν οι μέτοχοι από την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας. Μολονότι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η Εθνική Ασφαλιστική δεν διένειμε μερίσματα την τελευταία τριετία, η κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε από τα 216 εκατ. ευρώ στα 720 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Δούκας Παλαιολόγος, σημείωσε ότι η ζημιά των 2 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το 2006, αποτελεί παρένθεση και εκτίμησε ότι η πορεία του πρώτου τριμήνου, συνηγορεί υπέρ της πραγματοποίησης κερδών την τρέχουσα χρήση. Η επίτευξη κερδοφορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας εκτιμάται ότι θα απομακρύνει και την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν τα ίδια κεφάλαια που υπολείπονται -κάτω του 50%- του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα θα κριθεί οριστικά, κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές τόσο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς όσο και για τις προοπτικές της εταιρείας. Ενισχυτικός παράγοντας για την αναπτυξιακή της πορεία στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής είναι η προοπτική του δεύτερου πυλώνα, στον βαθμό που, όπως σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος, «η επόμενη κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού». Ενθαρρυντικές είναι και οι προοπτικές στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων και δη στον κλάδο αυτοκινήτου μετά την προσπάθεια εξυγίανσης του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως υπογράμμισε ο κ. Παλαιολόγος η είσοδος μεγάλων διεθνών ομίλων στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τη σαφή θέση της Πολιτείας για τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαμορφώνει εξαιρετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική ειδικότερα, οι προοπτικές ανάπτυξης μεγεθύνονται, λόγω της συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα και την καλή τοποθέτησή της στο bankassurance, που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Η πορεία του πρώτου τριμήνου περίοδος κατά την οποία η εταιρεία διαμόρφωσε ενοποιημένο αποτέλεσμα 7,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των εργασιών επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της διοίκησης για μια θετική χρονιά. Η αισιοδοξία πηγάζει κυρίως από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της ασφαλιστικής παραγωγής του κλάδου ζωής, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του οποίου αυξήθηκαν κατά 44,6%, ενώ στον κλάδο γενικών ή αύξηση ήταν 9,7%. Ο κλάδος ζωής ενισχύθηκε από τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νέων εργασιών στον κλάδο ατομικών συμβολαίων που ξεπέρασε το 30%, ενώ κατά 26% ενισχύθηκε η παραγωγή ομαδικών συμβολαίων και η συνολική παραγωγή bankassurance έφτασε τα 44,7 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος αυτοκινήτου σημείωσε αύξηση παραγωγής κάτα 8,1%, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων χρήσεων και οι νέες αιτήσεις ασφάλισης αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 82%, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να περιλαμβάνεται το πελατολόγιο που προσαρτήθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Προσοδοφόρα δραστηριότητα αναμένεται να είναι και η επέκταση στην Τουρκία με την ίδρυση ασφαλιστικής εταιρείας από την Finansbank, η οποία, όπως είπε ο κ. Παλαιολόγος, θα ελέγχεται από την Εθνική Ασφαλιστική. Επόμενο βήμα είναι η δραστηριοποίηση στη Σερβία, ενώ εξετάζονται η αγορά των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή