Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε άνθρακα και λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε άνθρακα και λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα στερεά καύσιμα στρέφεται το ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγή τόσο από πλευράς μεγάλων ιδιωτικών ομίλων όσο και από πελυράς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επενδυτικά σχέδια, μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να εγκατασταθεί στο σύστημα πρόσθετη ισχύς 2.620 MW, η οποία θα παράγεται με πρώτη ύλη τον άνθρακα και τον λιθάνθρακα.

Εκτός του επενδυτικού σχεδίου των εταιρειών Edesa – Ομιλος Μυτιληναίου που για ανθρακική μονάδα ισχύος 600 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και της TEPNA για ανθρακική μονάδα ισχύος 420 MW στις εγκαταστάσεις της πρώην ΒΙΟΜΑΓΝ στο Μαντούδι Ευβοίας, στα στερεά καύσιμα έχε στρέψει το ενδιαφέρον της και η Edison. O ιταλικός ενεργειακός κολοσσός κατέθεσε προσφάτως στη PAE αίτηση για άδεια παραγωγής λιθανθρακικής μονάδας ισχύος 600 MW στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 810 εκατ. ευρώ η οποία θα εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Αστακού και θα αξιοποιήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις για την τροφοδοσία της μονάδας με εισαγόμενο λιθάνθρακα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση της Edison στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μετά την αδειοδότηση της μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 400 MW στη Βοιωτία, την οποία θα υλοποιήσει από κοινού με την Ελληνική Τεχνοδομική και τη Βιοχάλκο που δείχνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά ενέργειας. H εταιρεία έχει αναλάβει επίσης απο κοινού με τη ΔΕΠΑ την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας.

Από πλευράς της ΔΕΗ θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον και αναμένεται να κατατεθούν στη PAE οι σχετικές αιτήσεις, για μια λιθανθρακική μονάδα ισχύος 600 MW στο Αλιβέρι και μια λιγνιτική μονάδα ισχύος 300 MW στη Μεγαλόπολη. Και οι δύο μονάδες θα αντικαταστήσουν αντίστοιχη ισχύ παλαιών και αντιοικονομικών μονάδων της επιχείρησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των αδειών από τη PAE, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι η χρήση καθαρής τεχνολογίας από πλευράς των επενδυτών που θα διασφαλίζει υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή