O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδού ένα θετικό ρεκόρ για την ψηφιακή Ελλάδα

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει κάθε λόγο πλέον να είναι ευχαριστημένος με τη δράση «Δες την Ψηφιακά». Η δράση όχι μόνον χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια της Ε.Ε., αλλά επιπλέον ξεπέρασε χθες τις 10.000 επιδοτήσεις, πετυχαίνοντας αριθμό ρεκόρ συμμετοχής σε ένα σύνολο 12.500 δικαιούχων. Και με δεδομένο ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με εθνικούς πόρους πετυχαίνουν συμμετοχή της τάξης του 60%-70%, το «Δες την Ψηφιακά» στην Ελλάδα… έσκισε.

Δεν αξιοποιούμε τις πατέντες

Διπλάσια κονδύλια για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη υποσχέθηκε για τη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο ο γενικός γραμματέας ανταγωνιστικότητας κ. Ευσταθόπουλος. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ κονδύλια, από 0,5 δισ. ευρώ που περιέλαβε το Γ΄ ΚΠΣ. Το πρόβλημα ωστόσο της χώρας ποτέ δεν ήταν το ύψος των κονδυλίων αλλά η αξιοποίησή τους. Πάντως, το προϊόν των ερευνητικών προγραμμάτων παραμένει στα συρτάρια της ΓΓΕΤ, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων. Τώρα, αν χάσαμε ή όχι το τρένο της καινοτομίας αυτό το δείχνουν οι δείκτες του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. και των άλλων φορέων, που εμφανίζουν τη χώρα ουραγό σε πατέντες ευρεσιτεχνίας, σε ερευνητές και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ανά εκατ. πληθυσμού

«Ακριβές» οι τράπεζες

«Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισαν την εγχώρια τραπεζική αγορά αλλά «ακριβές» τις ελληνικές τράπεζες τα στελέχη της BNP Paribas Greece. Ο γαλλικός όμιλος που κατά καιρούς έχει εμπλακεί σε σενάρια εξαγορών ελληνικών τραπεζών, δεν φαίνεται να εξετάζει κάτι τέτοιο, ωστόσο όπως είναι γνωστό τέτοιου είδους κινήσεις απλά ανακοινώνονται όταν όλα είναι έτοιμα και δεν προηγείται… δημόσιος διάλογος. Η BNP πάντως ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 25 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά με μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα είναι παρών και ο πρόεδρος του γαλλικού ομίλου κ. Michel Ρebereau.

Απογειώθηκαν λόγω φημών

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση από τη διοίκηση της ΝΕΛ προς τη «Κ» για τις χθεσινές φήμες στη Σοφοκλέους που έφεραν την ακτοπλοϊκή εταιρεία της Λέσβου και την ΑΝΕΚ να προχωρούν σε επιχειρηματικό γάμο. Από τη πλευρά τής ΑΝΕΚ υπήρξε διάψευση για οποιαδήποτε συνεργασία, ωστόσο οι δύο μετοχές κατέγραψαν υψηλή άνοδο λόγω της έντονης φημολογίας με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Ειδικότερα η μετοχή της ΝΕΛ σημείωσε κέρδη 8,47% και έκλεισε στα 1,28 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 4,46 εκατομμύρια μετοχές. Η μετοχή της ΑΝΕΚ είχε άνοδο 5,33% και κλείσιμο στα 2,37 ευρώ με τον αριθμό των μετοχών που άλλαξαν χέρια να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

Προσέγγιση με… ενέργεια

Πρωτοπόρος στην πολιτική της E.E. για συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της Ενέργειας, εμφανίζεται η Ελλάδα. Στο συνέδριο με θέμα «Τουρκία-Ευρωπαϊκή Ενωση Μαζί για μια ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική» που συνδιοργάνωσαν η E.E. και η τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, είχε την ευκαιρία παρουσία των Επιτρόπων Ολι Ρεν και Αντρις Πίμπαλγκς να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον κοινό αυτό στόχο της E.E. O κ. Σιούφας προέτρεψε την Τουρκία να προσχωρήσει, ως πλήρες μέλος, σε αυτή, που αποτελεί την πρώτη περιφερειακή αγορά ενέργειας, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δαίμων μας θυμήθηκε

Ο «δαίμων του τυπογραφείου» ευθύνεται για την εκ παραδρομής αναφορά σε χθεσινό τίτλο, περί πώλησης του 30% της Ελλ. Τεχνοδομικής σε καναδικά συμφέροντα. Ασφαλώς, το θέμα αναφερόταν στην πώληση του 30% της συμμετοχής του ομίλου στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και όχι του 30% του ίδιου του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή