Τέταρτη συνεχόμενη πτώση στη Σοφοκλέους

Τέταρτη συνεχόμενη πτώση στη Σοφοκλέους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η αναζωπύρωση των τιμών του πετρελαίου brend και οι γεωπολιτικές εντάσεις (Πούτιν, Ιράν, Βόρεια Κορέα) συνέθεσαν το κοκτέιλ των αναταράξεων που επηρέασαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στη διάρκεια της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Ιουνίου που ολοκληρώθηκε χθες.

Η Αθήνα εμφανώς επηρεάστηκε από το διεθνές κλίμα και διολίσθησε -2,73% (μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης) συμπληρώνοντας 4 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Παράλληλα οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη των συνεδριάσεων του Μαΐου. Ωστόσο, η χαμηλή κεφαλαιοποίηση συνέχισε απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία, καθώς πολλές μετοχές είχαν μείνει πίσω σε σχέση με την άνοδο των προηγούμενων μηνών που καταγράφουν οι άλλοι επιμέρους δείκτες της Σοφοκλέους.

Κεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ που παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου Αθηνών στις 24 Αυγούστου 1999 είχε ανέλθει στα 158 δισ. ευρώ, στις 7 Μαρτίου 2000 (ημερομηνία εκλογών) η κεφαλαιοποίηση είχε φθάσει τα 184 δισ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2007 η αξία της Σοφοκλέους βρέθηκε στα 181 δισ. ευρώ. Ακόμη το p/e του Χ.Α. για τις προαναφερθείσες ημερομηνίες ήταν αντίστοιχα 26, 33 και 15.

Το 2007 ξεκίνησε η Σοφοκλέους δυναμικά, ξεπερνώντας τις ώριμες και, σημαντικά, τις αναδυόμενες αγορές. Ομως, σήμερα η κατεύθυνση των αγορών δεν είναι ξεκάθαρη. Παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία, επηρεάζονται από μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και από ένα σπάνιο συνδυασμό ταυτόχρονης ανόδου των αγορών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους ανήκει πλέον στις ώριμες αγορές, είναι σε απόλυτο συντονισμό με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης και εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία με τις αναγκαίες διορθώσεις για να κατοχυρώνονται τα επίπεδα του δείκτη. Ο διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής Βασίλης Βλασταράκης υποστηρίζει ότι για το α΄ εξάμηνο του 2007 θα συνεχιστεί η κυριαρχία των τραπεζικών μετοχών, ενώ αναμένει επιχειρηματικές εξελίξεις από τους κλάδους των μετάλλων, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή