Κοινοί κωδικοί στη Σοφοκλέους

Κοινοί κωδικοί στη Σοφοκλέους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το άνοιγμα των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων (ΚΕΜ), καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. Σπύρο Καπράλο την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 21, 22 και 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εικονική εφαρμογή για το άνοιγμα των ΚΕΜ, και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινοί λογαριασμοί. Ο κ. Καπράλος δήλωσε ακόμη ότι θα υπάρξει ένα μικρό κόστος στο άνοιγμα των κοινών λογαριασμών, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να μην έχουν «φορομπηχτικό χαρακτήρα», αφού η εφαρμογή των κοινών επενδυτικών μερίδων θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν μέχρι σήμερα όσοι γονείς επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν στους συγγενείς πρώτου βαθμού (τέκνα) τις μετοχές που διέθεταν στο Αποθετήριο Αξιών.

Η ΚΕΜ δημιουργείται ύστερα από αίτηση «δύο ή περισσότερων φυσικών προσώπων, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή Μερίδα Επενδυτή (ΜΕ). Ουδείς περιορισμός υπάρχει στον δικαιούχο Μερίδας Επενδυτή (ΜΕ). Και οι ανήλικοι ακόμα μπορούν να έχουν ΜΕ, άρα μπορούν να συμμετάσχουν σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα».

Παράλληλα ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την έναρξη λειτουργίας της ημι-οργανωμένης αγοράς (Semi-regulated market). Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ήδη προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εισάγουν τις μετοχές τους στη νέα αγορά υψηλού κινδύνου.

Ερωτηθείς ο κ. Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο και δύσκολο το θέμα της Mifid, τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας από 1ης Νοεμβρίου, ενώ επισήμανε ότι η Mifid θα αλλάξει την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή