EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγράφονται τα χρέη από τους «κόκκινους κωδικούς» με την παρέλευση του έτους

Τα χρέη από «κόκκινους κωδικούς», τα οποία αξίωσαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες με καθυστέρηση, παραγράφονται μετά την πάροδο ενός έτους, για τους επενδυτές που «έπαιζαν αέρα» στο Χρηματιστήριο. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (2289/2005) κάνοντας δεκτή αίτηση επενδυτή, ο οποίος ζητούσε να παραγραφεί το φερόμενο ως χρέος του από αγορά μετοχών, στην οποία είχε προβεί η Praxis χρηματιστηριακή εταιρεία.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι βάσει του άρθρου 15 παρ. 6 του ν. 3632/1928, «πάσα αξίωση που πηγάζει από χρηματιστηριακή συναλλαγή παραγράφεται μετά την πάροδo έτους από της λήξεως του έτους, κατά το οποίο συνήφθη η συναλλαγή». Ετσι,το φερόμενο ως χρέος του επενδυτή, από την αγορά μετοχών τον Ιούλιο 1999 μέχρι και τις 30.12.1999, ύψους περίπου 17 εκατομμύρια δρχ., παραγράφηκε, καθώς η χρηματιστηριακή εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη το 2001.

Κατά την εφετειακή απόφαση, οι αξιώσεις της εταιρείας αφορούσαν δαπάνες και αμοιβές της ως εντολοδόχου, και συνεπώς ήταν παρεπόμενη χρηματιστηριακή συναλλαγή, για την οποία «δεν ισχύει η βραχυχρόνια παραγραφή, αλλά εκείνη βάσει του άρθρου 249 Α.Κ., όπου οι αξιώσεις παραγράφονται σε 20 χρόνια».

Κατά το ανώτατο δικαστήριο, το Εφετείο εσφαλμένως ερμήνευσε τις διατάξεις του νόμου 2632/28, ενώ και για αξιώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραγγελίας χρηματιστηριακής συναλλαγής (εντολή για αγοραπωλησία μετοχών) έχει εφαρμογή η ετήσια παραγραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «κόκκινοι κωδικοί» της Σοφοκλέους τη περίοδο 1999-2002 άγγιζαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η απόφαση του Αρείου Πάγου πλήττει αρκετές χρηματιστηριακές που δεν πρόλαβαν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

Για το λιμάνι του Αστακού

Από τη Mediterranean Shipping Company Geneva λάβαμε την ακόλουθη επιστολή: «Με αφορμή δημοσίευμά σας που αναφέρεται σε δήθεν επαφές της εταιρείας Mediterranean Shipping Company Geneva (Switzerland), με την εταιρεία ΑΕΓΕΚ, αναφορικά με τη συνεργασία για το λιμάνι του Αστακού (Αιτωλοακαρνανίας), παρακαλούμε σημειώσατε τα ακόλουθα: Η MSC SA Geneva αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του συντάκτη σας που δημοσιεύθηκαν την 05/06/07, σχετικά με πιθανή συνεργασία της στο λιμάνι του Αστακού.

Ουδέποτε έγιναν σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει καμιά βάση σε όσα εσφαλμένα υποστηρίζονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα».

Αύξηση επιτοκίων της Πειραιώς

Σε αναπροσαρμογή των βασικών επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, προχώρησε η τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας την πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αυξήσεις στις κλίμακες επιτοκίων των καταθετικών λογαριασμών, φθάνουν μέχρι 0,25 και οι αποδόσεις του λογαριασμού «Ταμιευτηρίου» κλιμακώνονται από 1% μέχρι και 3%, του «Αποδοτικού Ταμιευτηρίου» από 1% μέχρι και 3,25% και του «Πειραιώς Αποδοχών» από 2,30% μέχρι 3%. Κατά 0,25 αυξάνονται επίσης το βασικό και το προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων, που διαμορφώνονται στο 8,15% και στο 7,15% αντίστοιχα, το βασικό επιτόκιο μακροπρόθεσμων χορηγήσεων (7,50%), το βασικό επιτόκιο επαγγελματικής στέγης και επιχειρηματικής στέγης, το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης (9%) και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Αντίθετα αμετάβλητα παραμένουν το προνομιακό επιτόκιο στεγαστικών δανείων, το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων, το επιτόκιο για το πρώτο έτος των πιστωτικών καρτών καθώς και το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου 4,9%.

Νέο Multirama 1.000 τ.μ.

Με το μήνυμα «εσύ τα βλέπεις πρώτος» η Multirama ξεκινά από τον Πειραιά τη δυναμική της ανάπτυξη με νέα καταστήματα περί τα 1.000 τ.μ. Στόχος της αλυσίδας είναι η εδραίωσή της ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της λιανικής αγοράς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στη χώρα μας. Στο πενταετές πλάνο διεύρυνσης του δικτύου της, προβλέπεται η δημιουργία πέντε νέων καταστημάτων, της τάξεως των 1.000 τ.μ. ετησίως.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της Multirama ο κύκλος εργασιών για την τρέχουσα χρήση αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 20%.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Stephane Wagner, γενικός διευθυντής της Multirama, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η νέα εποχή Multirama έρχεται για να ανταποκριθεί στα δεδομένα μιας ανταγωνιστικής αγοράς και στις εξελισσόμενες ανάγκες ενός απαιτητικού καταναλωτή, και θέτει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής λιανικής αγοράς σύγχρονων προϊόντων και αξεσουάρ πληροφορικής».

Σημαντική άνοδος της Paper Ρack

Στο ύψος των 3,76 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της «Paper Pack Τσουκαρίδης» το α΄ τρίμηνο του 2007 έναντι τζίρου 3,7 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 1,5%.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας έφθασαν τα 490,3 χιλιάδες ευρώ έναντι 154,1 χιλιάδες ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2006, ενώ σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 391,2 χιλ. ευρώ έναντι 90,8 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η εταιρεία συνένωσε τις δύο παραγωγικές της μονάδες στο ανακαινισμένο εργοστάσιο της Κηφισιάς. Η μονάδα αυτή -σύμφωνα με την εταιρεία- είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της χάρτινης συσκευασίας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή