ETAIPIKH ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή οι προβλέψεις για το Περιβάλλον είναι σαφείς -δηλαδή «το νερό θα πάψει να κυλάει στο αυλάκι»- η Coca-Cola Τρία Εψιλον και η Coca-Cola Hellas, ύστερα από προετοιμασία και σχεδιασμό που κράτησαν ενάμιση χρόνο, ήδη έχουν θέσει σε εφαρμογή από το 2006 το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό». Στόχος του η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για το πόσο υψηλή είναι η «στάθμη του κινδύνου» της λειψυδρίας, όπως και για το πόσο γρήγορα «χαμηλώνει η στάθμη» των απανταχού υδάτινων πόρων. Και με ελπίδα -κοινή- να αναλάβουμε όλοι μας τη σωστή διαχείρισή του. Σημαντικοί υποστηρικτές και συνεργάτες στην προσπάθεια αυτή της Coca-Cola είναι δύο Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, το Μεσογειακό Σκέλος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Εcofilms.

Επειδή, όμως, κανείς «δάσκαλος» δεν είναι αποτελεσματικός αν ο ίδιος δεν δώσει πρώτος το παράδειγμα γι’ αυτό που διδάσκει, οι δύο αυτές εταιρείες από το 2006 έχουν αρχίσει με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν πρώτα το δικό τους προσωπικό. Ενώ, από χρόνια τώρα, εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης και αποδοτικής χρήσης του νερού με σημαντικά αποτελέσματα. Από το 2003 ώς το 2006 μείωσαν την κατανάλωση νερού (σε λίτρα νερού ανά λίτρο παραχθέντος προϊόντος) κατά 8%. Σε όλες τις μονάδες παραγωγής λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί, ενώ μόνο η μονάδα του Ηρακλείου Κρήτης χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Βιομηχανικής Περιοχής. Και στο νέο Εργοστάσιο που άρχισε εκεί τη λειτουργία του στα τέλη του 2006 χρησιμοποιούνται επίσης τεχνολογίες ανακύκλωσης νερού, χάρη στις οποίες ελαχιστοποιείται η κατανάλωση όπως και η παραγωγή αποβλήτων.

Η Coca-Cola Τρία Εψιλον -ως γνωστόν ελληνικός πολυεθνικός Ομιλος σε 28 χώρες- πραγματοποιεί αντίστοιχες επενδύσεις και σε άλλες εγκαταστάσεις της. Σε παγκόσμιο επίπεδο και με σταθερή συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF, η The Coca-Cola Company ανακοίνωσε πρόσφατα τη διάθεση 20 εκατ. δολαρίων για την προστασία των υδάτινων πόρων. Στην Ευρώπη από το 2002 -πάντα σε συνεργασία με τον WWF- ξεκίνησε το Water Savers Program που εφαρμόσθηκε σε 14 μονάδες της, μεταξύ των οποίων και στη Μονάδα Σχηματαρίου.

Προγράμματα αποτελεσματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, λειτουργεί επίσης η Εταιρεία για την προστασία του ποταμού Δούναβη στις Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Μολδαβία, Ουκρανία, όπως και στη Ρωσία για τον ποταμό Βόλγα. Ακόμη, στις Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα λειτουργεί Πρόγραμμα για τη διατήρηση των Λεκανών Απορροής και για την προστασία των Ακτών της Μεσόγειου. Το σχέδιο της The Coca-Cola Company για να αντικαταστήσει το νερό που χρησιμοποιεί έχει τρεις βασικούς άξονες: τη μείωση της κατανάλωσης με συγκεκριμένους στόχους ώς το 2008. Την ανακύκλωση, ώστε ώς το 2010 το νερό που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές διαδικασίες να επιστρέφεται στο περιβάλλον κατάλληλο για την υδρόβια ζωή και τη γεωργία. Και την αναπλήρωση, με την επέκταση της προστασίας των λεκανών απορροής – την οποία η εταιρεία υλοποιεί ήδη σε 40 χώρες με αντίστοιχα προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή