Αλματώδης άνοδος τουρισμού στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Αλματώδης άνοδος τουρισμού στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδίζει έδαφος, συνεχώς, τα τελευταία χρόνια ο ευρωπαϊκός τουρισμός πόλεων σε σχέση με το κλασικό μοντέλο του παραθεριστικού τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων (European Cities Tourism), ο αστικός τουρισμός κατά την περίοδο 1998-2004 αυξήθηκε σε ποσοστό 16,3% από τον τουρισμό χωρών και συνεχίζει μέχρι σήμερα να κινείται σε διαρκώς αυξητικούς ρυθμούς. Τα city breaks αυτήν την περίοδο αποτελούν την τρίτη κατά σειρά προτίμησης μορφή τουρισμού, μετά το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Τα πλεονέκτηματα ανάπτυξης του τουρισμού πόλεων αναδείχθηκαν σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Πόλεων City Break 2007 και του Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Αθηνων με την υποστήριξη του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά του τουρισμού πόλεων αντιπροσωπεύει περίπου 15 εκατ. ταξίδια ετησίως στην Ευρώπη. Η εν λόγω έκθεση το 2008 θα διοργανωθεί το 2008.

Σε έρευνα της εταιρείας IPK αναφέρεται ότι τα ταξίδια σε πόλεις αντιπροσωπεύουν το 38% του συνόλου του εξερχόμενου όγκου ταξιδιών στην Ευρώπη. Το 60% του ποσοστού αυτού αφορά τον τομέα των city breaks.

Την περίοδο 1998-2004, το Βερολίνο παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διανυκτερεύσεις (511.000) και ακολούθησαν η Βαρκελώνη (458.000), η Πράγα (406.000) και η Μαδρίτη (323.000).

Οι σημαντικότερες πηγές-χώρες άντλησης επισκεπτών για τον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων είναι οι ΗΠΑ (24,1 εκατ. διανυκτερεύσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο (21 εκατ.) και η Γερμανία (14 εκατ.). Αντίστοιχα, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εξερχόμενου τουρισμού για τον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων είναι η ισπανική, η αγγλική και η γαλλική αγορά. Σημαντικά αυξητικό ρυθμό παρουσιάζουν η γερμανική (16%) και η ιταλική αγορά (17%). Η Αθήνα φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να διεισδύσει δυναμικά σε αυτήν την αγορά με συνδυασμένες ενέργειες, που θα προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή