Η διεθνής ναυτιλία στο επίκεντρο ελληνοϊαπωνικής συνάντησης

Η διεθνής ναυτιλία στο επίκεντρο ελληνοϊαπωνικής συνάντησης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μελλοντικοί κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη ναυπήγηση εύρωστων πλοίων (« πρότυπα βάσει στόχων»), το θέμα της συντήρησης των ναυτιλιακών βοηθημάτων, καθώς και το πρόβλημα ανέλκυσης ναυαγίων στα στενά της Μαλαισίας, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν τα μέλη αντιπροσωπείας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με εκπροσώπους του ιαπωνικού εφοπλισμού, των ναυπηγοκατασκευών, του ιαπωνικού νηογνώμονα, καθώς και με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας του ιαπωνικού υπουργείου Μεταφορών στό πλαίσιο περιοδείας τους σε Ιαπωνία και Χονγκ-Κονγκ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στις συναντήσεις που είχε, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης των διεθνών ρυθμίσεων που υιοθετεί ο ΙΜΟ και την αποφυγή περιφερειακών ή μονομερών μέτρων που δυσχεραίνουν την ομαλή και απρόσκοπτη ροή του παγκόσμιου εμπορίου από τις θαλάσσιες οδούς.

Της επίσκεψης στο Τόκιο, προηγήθηκε η συμμετοχή της ελληνικής εφοπλιστικής αντιπροσωπείας στις γενικές συνελεύσεις του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS) και της Διεθνούς Ναυτικής Ομοσπονδίας (ISF) που πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ υπό την προεδρία του Σπ. Πολέμη. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων και των επαφών που ακολούθησαν, συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων, το θέμα των εκπομπών των πλοίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη λήψης κατ’ επειγόντως, ακόμη και εντός του 2008, μέτρων διεθνούς εφαρμογής υπό την αιγίδα του ΙΜΟ. Και τούτο, για να αποτραπούν τυχόν μονομερείς περιφερειακές παρεμβάσεις. Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το πρόβλημα της πειρατείας η οποία ενδημεί σε ορισμένες ασιατικές ακτές και τη Σομαλία, ενώ εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία του παγκόσμιου εφοπλισμού για πρόσφατη νομοθετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παραβιάζει την αρχή του περιορισμού της ευθύνης του πλοιοκτήτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή