Στο επίκεντρο φημών Alpha και Eurobank

Στο επίκεντρο φημών Alpha και Eurobank

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη κερδοσκοπικών φημών στην Αθήνα πυροδότησε αναφορά ιστοσελίδας στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία η Alpha Bank και η EFG Eurobank θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από την HSBC. Η φήμη προκάλεσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο για την μετοχή της HSBC στο Λονδίνο όσο και της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι η εγχώρια τράπεζα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο φημολογίας περί αλλαγών στη μετοχική της σύνθεση, χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική εξέλιξη. Τις πληροφορίες περί ενδιαφέροντος της HSBC μετέδωσε και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο χρηματιστηριακές πηγές.

Δεν σχολιάζει η ΗSΒC

Στελέχη της HSBC που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές φήμες. Ανάλογη ήταν η αντίδραση της Alpha Bank. Στέλεχος της εγχώριας τράπεζας δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση από την HSBC. Στο ίδιο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Αρώνης, εκτελεστικός γενικός διευθυντής στην Alpha Bank δήλωσε ότι «πάγια πολιτική της Alpha Bank είναι να μη σχολιάζει κερδοσκοπικές φήμες».

Ενόχληση

Στελέχη της Alpha Bank μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζουν την ενόχλησή τους για τις επίμονες φήμες τις οποίες αποδίδουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί περί εισόδου εφοπλιστικής οικογένειας, περί εξαγοράς από ξένες ή και εγχώριες τράπεζες και πολλά άλλα τα οποία το μόνο που εξυπηρετούν είναι κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι τις τελευταίες ημέρες στην αγορά φημολογείται ότι ο όμιλος Marfin θα επιχειρήσει την προσέγγιση της Alpha με τη δύναμη που του δίνει η γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου, ύψους 5,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα ορισμένες φήμες θέλουν τον όμιλο να έχει αποκτήσει -μέσω συνδεδεμένων funds- σημαντικό ποσοστό της Alpha Bank. Πάντως, χθες ο κ. Α. Βγενόπουλος, επικεφαλής της Marfin, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση επιθετικής κίνησης, ενώ σημειώνεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης της Marfin Investment Group, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν έχει αναλάβει καμία ισχυρή δέσμευση για την υλοποίηση μελλοντικών κινήσεων μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του Ενημερωτικού Δελτίου.

Στελέχη της Alpha Bank προειδοποιούν το επενδυτικό κοινό να είναι λίαν επιφυλακτικό με όσα ακούγονται, υπογραμμίζοντας, ότι η παραφιλολογία συνδέεται με κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο. Διατυπώνουν ωστόσο την υποψία ότι είναι πιθανό ορισμένοι κύκλοι να τροφοδοτούν και να ευνοούν τη φημολογία για την εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών.

Προσδοκίες και δυσπιστία

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι διεθνώς υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις και υπογραμμίζουν ότι σε βάθος χρόνου -ίσως και σύντομα- σημαντικές ανακατατάξεις θα σημειωθούν και στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Ωστόσο, εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την έξαρση της φημολογίας τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις αυτού του τύπου δεν προαναγγέλλονται αλλά δημοσιοποιούνται μόνο στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή