Διακοπές με κάρτα ανάληψης και στην άγονη γραμμή

Διακοπές με κάρτα ανάληψης και στην άγονη γραμμή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κάρτα ανάληψης στο πορτοφόλι τους, χωρίς μετρητά, έχοντας όμως φροντίσει να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο στο λογαριασμό τους, μπορούν να ξεκινήσουν τις διακοπές οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα ΔΙΑΣ Α.Ε. που συνδέει μεταξύ τους τα περισσότερα από τα 6.680 αυτόματα ταμειολογιστικά μηχανήματα (ΑΤΜ) 35 τραπεζών.

Το φετινό καλοκαίρι η γεωγραφική κάλυψη -από ΑΤΜ- των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αγγίζει το 100%. Στις Κυκλάδες χαρακτηριστικά παραδείγματα μικρών νησιών που διαθέτουν πλέον μονάδες ΑΤΜ είναι τα Κουφονήσια, η Δονούσα, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Αντίπαρος, ενώ εντός του καλοκαιριού αποκτούν ΑΤΜ και δύο ακόμη μικρά νησιά, η Σχοινούσα και η Ανάφη, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.

Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα σε εκείνα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, ο τραπεζικός ανταγωνισμός έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ΑΤΜ. Στη Σαντορίνη για παράδειγμα οι μονάδες ΑΤΜ επτά συνολικά τραπεζών ξεπερνούν πλέον τις 25, ενώ στη Μύκονο υπάρχουν άνω των 20 ΑΤΜ από οκτώ διαφορετικές τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, η συναλλακτική κίνηση στα ΑΤΜ σε τουριστικές περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται πάνω και από 30%, με τους ξένους επισκέπτες σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβάλλουν έως και 90% στην αύξηση αυτή, όπως στη Ρόδο και στην Κέρκυρα.

Στα Δωδεκάνησα, με τη συμβολή και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου που συγκαταλέγεται στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, η γεωγραφική κάλυψη του νομού είναι πλήρης, συμπεριλαμβανομένων προορισμών που δεν συγκεντρώνουν μαζικό τουρισμό όπως η Αστυπάλαια, η Λέρος, η Νίσυρος, η Χάλκη, οι Λειψοί, η Τήλος, η Κάσος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Από τα 6.680 ΑΤΜ των τραπεζών τα 4.000 περίπου είναι σε χώρους των τραπεζικών καταστημάτων, ενώ τα υπόλοιπο 40% σε χώρους μακριά από τα τραπεζικά καταστήματα, ακολουθώντας τον ταξιδιώτη πραγματικά σε κάθε του βήμα: αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια, μαρίνες, μετρό, πρατήρια καυσίμων, εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, εμπορικούς δρόμους ακόμα και μέσα στα πλοία!

Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ διαθέτει σήμερα η Εθνική Τράπεζα με 1.371 μονάδες, κατέχοντας το 20,5% του συνολικού αριθμού των ΑΤΜ. Ακολουθούν: η Eurobank με 825, η ATEbank με 807, η Alpha Bank με 761, η Εμπορική Τράπεζα με 706, η Τράπεζα Πειραιώς με 601, η Millennium με 238, η Geniki Bank με 207, η Citibank με 167 και η Τράπεζα Κύπρου με 164 ΑΤΜ. Στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ συμμετέχουν επίσης: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Marfin Popular Bank (Marfin, Λαϊκή, Εγνατία), η Probank, η Aspis Bank, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η Τράπεζα Αττικής, η Proton, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η Ελληνική Τράπεζα, η HSBC, η Πανελλήνια Τράπεζα, η Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, η FBB, οι συνεταιριστικές τράπεζες Αχαΐας, Λαμίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Τρικάλων, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Δράμας, η American Bank of Albania, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η American Εxpress.

Αναλήψεις μέχρι 600 ευρώ ημερησίως

Μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης, με τη σχετική κάρτα ανάληψης, μετρητών μέχρι 600 ευρώ ημερησίως ή ερώτησης για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, από ATM οποιασδήποτε τράπεζας συμμετέχει στο παραπάνω Σύστημα. Στην περίπτωση που η ανάληψη πραγματοποιηθεί σε ΑΤΜ τράπεζας από την οποία έχει εκδοθεί η κάρτα, η συναλλαγή δεν επιβαρύνεται με προμήθεια. Εάν όμως η συναλλαγή γίνει σε ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα, ο κάτοχός της επιβαρύνεται με ποσό που κυμαίνεται από 1,5 μέχρι και 4 ευρώ περίπου, ανάλογα με το ύψος της ανάληψης και την πολιτική χρεώσεων της κάθε τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή