O ΔΗΚΤΗΣ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμοι χειρισμοί για έργα του Γ΄ ΚΠΣ, αξίας 12 δισ. ευρώ

Υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Φώλια συνέρχεται σήμερα η 10η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στη συνεδρίαση, στην οποία, ας σημειωθεί, ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο να παρακολουθήσει ζωντανά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του τρίτου πακέτου και θα γίνει αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης. Κρίσιμο θέμα, όπως προκύπτει και από την ημερήσια διάταξη, είναι οι οδηγίες προς τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές γι’ αυτά που θα πρέπει να γίνουν τα έτη 2007 και 2008 προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Εχοντας ήδη διανύσει την προγραμματική περίοδο 2000-2006, η χρονιά που ήδη διανύουμε και η επόμενη είναι κρίσιμες, αφού με βάση τον κανόνα ν + 2 είναι η τελευταία ευκαιρία για την απορρόφηση των υπολειπόμενων πόρων, που ούτε λίγο ούτε πολύ φθάνουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ!

Στενεύουν τα περιθώρια

Η αρχική άρνηση του επιτρόπου Αλμούνια στις προσπάθειες της Ελλάδας να περάσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της μέσω τιτλοποίησης στο έλλειμμα αντί στο δημόσιο χρέος, παίρνει τώρα και επίσημη υπόσταση. Πλέον, κάθε τιτλοποίηση που θα κάνει χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα υπολογίζεται στο χρέος, διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση οι Βρυξέλλες, τελεία και παύλα. Το ζήτημα δεν μας ενδιαφέρει πλέον άμεσα αφού η ελληνική οικονομία επανήλθε στον ενάρετο δρόμο με άλλους τρόπους, ωστόσο δίνει το νόημα της εκ Βρυξελλών απόφασης ότι στο μέλλον οι όποιες παρεκτροπές από οποιαδήποτε χώρα θα είναι ακόμα δυσκολότερες.

Πόκερ για την Τellas

Εντονη ήταν χθες η φημολογία περί της ποιότητας του ενδιαφέροντος της Marfin για την Tellas. Κάποιοι έκαναν λόγο για πραγματικό ενδιαφέρον ενόψει της αύξησης-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και άλλοι θεωρούσαν την υπόθεση «λαγό» με στόχο την ανακίνηση της υποβληθείσας προσφοράς του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Ν. Σαουίρις, που εξαγόρασε πρόσφατα την τέως ΤΙΜ και νυν Wind. Σημειώνεται ότι η Marfin είχε δείξει ενδιαφέρον και στο παρελθόν για τις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, ΤΙΜ Ηellas), αλλά χωρίς αυτό ν’ αποδειχτεί έμπρακτα. Πάντως, η κατάσταση στην Tellas δείχνει να περιπλέκεται ενώ πολλοί δεν απέκλειαν την πιθανότητα να εμφανιστεί και τρίτος ενδιαφερόμενος για την εταιρεία.

Ζυμώσεις στις κατασκευές

Κλίμα εξαγορών επικράτησε -έστω και πρόσκαιρα- στον κατασκευαστικό κλάδο μεσούσης της χθεσινής συνεδρίασης, με πρωταγωνίστρια αυτήν τη φορά την ΑΕΓΕΚ, της οποίας η κοινή μετοχή έκλεισε εν τέλει με άνοδο της τάξεως του 16% στα 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Αφορμή ήταν η έντονη φημολογία περί εξαγοράς της από τον όμιλο της Ελλ. Τεχνοδομικής. Τη «φωτιά» έσπευσε να σβήσει ο μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Τριανταφύλλου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ακόμα και την ύπαρξη συζητήσεων με τον όμιλο της Ελλ. Τεχνοδομικής, πόσω μάλλον την ύπαρξη συμφωνίας. Η ΑΕΓΕΚ ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, αντλώντας 64,6 εκατ. ευρώ και πλέον μείωσε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Σειρά πλέον έχει το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, για το οποίο η διοίκηση εξετάζει τρεις διαφορετικές επιλογές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε κάποια οριστική απόφαση. Δεν αποκλείεται πάντως να επιχειρήσει εν τέλει να διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το λιμάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή