Νέα εταιρεία για ανάπτυξη 4 μονάδων παραγωγής ρεύματος από τον όμιλο ΓΕΚ

Νέα εταιρεία για ανάπτυξη 4 μονάδων παραγωγής ρεύματος από τον όμιλο ΓΕΚ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση μιας νέας εταιρείας για την ανάπτυξη τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προχωρεί ο όμιλος ΓΕΚ, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την πώληση ρεύματος στην ελεύθερη αγορά και αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έως το 2016 (και 850 εκατ. ευρώ έως το 2012). Ηδη προωθείται η κατασκευή δύο νέων θερμικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, σε Βοιωτία (ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες) και Εύβοια με ισχύ 435 ΜW και 460 MW αντίστοιχα, ενώ στο πλάνο της διοίκησης βρίσκονται επιπλέον δύο μονάδες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Η ΓΕΚ θα είναι κάτοχος του 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα καλυφθεί από φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης του ομίλου.

Εξελίξεις όμως δρομολογεί η ΓΕΚ και στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς θα δρομολογηθεί, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, η δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου ακινήτων, με κεφάλαια ύψους 120 έως 140 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια θα είναι 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 80 – 100 εκατ. ευρώ θα αφορούν δανεισμό. Το fund θα τοποθετηθεί σε ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα έχει διάρκεια επτά ετών, ενώ η συμμετοχή της ΓΕΚ θα είναι 25% επί των ιδίων κεφαλαίων. Η προσδοκώμενη απόδοση είναι της τάξεως του 20%. Οι μέτοχοι της ΓΕΚ ενέκριναν τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ/μετοχή, όπως επίσης και την αγορά ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου με εύρος από 6 έως 25 ευρώ, κάτι που ισχύει και για την ΤΕΡΝΑ, έπειτα από ανάλογη απόφαση των μετόχων.

Κατά τη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στην εισαγωγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Χ.Α. και μάλιστα έως το τέλος του έτους. Η θυγατρική του ομίλου θα διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 250 MW έως τα τέλη του έτους. Το μέρισμα για τη χρήση 2006 ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή