Βάρη 350 εκατ. στο επικουρικό των ασφαλιστικών

Βάρη 350 εκατ. στο επικουρικό των ασφαλιστικών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 350 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι εκκρεμείς ζημιές που κληρονομεί συνολικά το Επικουρικό Κεφάλαιο μέσα από το κλείσιμο έξι ασφαλιστικών εταιρειών, τη διετία 2006-2007. Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις από την πλευρά ασφαλισμένων που στο τέλος του 2006 ανήλθαν στα 213,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εκτιναχθούν εντός του 2007 καθώς θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Επικουρικό οι εκκρεμείς υποθέσεις της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας, της Εγνατίας Ασφαλιστικής, η οποία από κοινού με τη θυγατρική της Le Monde είχε περίπου 350.000 ασφαλισμένους και εκτιμάται ότι θα κληροδοτήσει στο Επικουρικό περίπου 45.000 εκκρεμείς υποθέσεις.

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Σπύρος Λευθεριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ικανότητα του φορέα να ανταποκριθεί τόσο στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσο και στον κοινωνικό του ρόλο. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μετά και τις έξι διαδοχικές ανακλήσεις αδειών το 2006, είναι και η ένταξη του Επικουρικού Κεφαλαίου ως ειδικού μέλους στον φιλικό διακανονισμό που έχουν συστήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες, διαδικασία που θα διευκολύνει την ταχύτερη αποζημίωση και στο μέλλον όσων βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας στην οποία ήταν ασφαλισμένοι. Παρά το υπερβάλλον έλλειμμα που δημιουργείται στα ταμεία του φορέα, ο κ. Λευθεριώτης υπεραμύνθηκε της ικανότητας του Επικουρικού να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις που κληρονόμησε. Στον βαθμό που, όπως είπε, στα ταμεία του φορέα υπάρχει ρευστότητα 110 εκατ. ευρώ και τα έσοδά του κάθε χρόνο υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ, απομακρύνεται σε ορίζοντα τριετίας το ενδεχόμενο προσφυγής σε δανεισμό.

Βασική συνιστώσα της πολιτικής που υλοποιεί είναι η ορθολογική διαχείριση και η ταχεία αποζημίωση των ασφαλισμένων, περιορίζοντας τα φαινόμενα «δικαστηριοποίησης» των ζημιών που εκτινάσσουν το κόστος των αποζημιώσεων. Ολα αυτά με δεδομένα τα πενιχρά έσοδα που αποκομίζει από την αποδέσμευση αποθεματικών και τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από τις εταιρείες που έκλεισαν μέχρι σήμερα.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 207 εκατ. ευρώ εκκρεμών ζημιών που άφησαν πίσω τους οι 48 εταιρείες που έκλεισαν τα τελευταία 25 χρόνια, μόλις 23 εκατ. ευρώ επανεισπράχθηκαν μέσα από τη μορφή ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του πρώτου 4μήνου, από την αρχή του χρόνου ρευστοποιήθηκαν περιουσιακά στοιχεία 1,7 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 2,8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λευθεριώτης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι εκκαθαρίσεις θα εξορθολογιστούν μόνο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάληψη της σχετική αρμοδιότητας από το ίδιο το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή