Αύξηση μ/κ η Geniki, ενισχύει το ποσοστό η S. Generale

Αύξηση μ/κ η Geniki, ενισχύει το ποσοστό η S. Generale

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank κατά 210 εκατ. ευρώ αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που συνεδρίασε χθες. Η αύξηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, η οποία έχει υποχωρήσει ως αποτέλεσμα των αυξημένων ζημιών των τελευταίων χρήσεων.

Η αύξηση γίνεται υπέρ των παλαιών μετόχων με τη διάθεση 9 νέων για κάθε 10 παλαιές προς 4 ευρώ εκάστη. Η Societe Generale θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων της (ελέγχει περίπου το 52% των μετοχών της τράπεζας), ωστόσο φαίνεται ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο ελέγχει το 10,3% των μετοχών της Γενικής δεν επιθυμεί να καλύψει το σύνολο των δικαιωμάτων του.

Η Societe Generale

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Societe Generale είναι αποφασισμένη να καλύψει τα αδιάθετα δικαιώματα ενισχύοντας τη θέση της στην τράπεζα. Στελέχη του γαλλικού ομίλου υπογραμμίζουν ότι η εξαγορά της Γενικής αποτέλεσε κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα και μοναδική προτεραιότητα πλέον αποτελεί η ανάπτυξη της τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την επέκταση δύο θυγατρικών της Societe Generale στη χώρα μας. Πρόκειται για την ALD Automotive η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μίσθωσης αυτοκίνητων και τη διαχείριση εταιρικών στόλων.

Η εταιρεία έχει παρουσία σε 36 χώρες παγκοσμίως και απασχολεί 3.600 υπαλλήλους. Η δεύτερη εταιρεία είναι η ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου της Societe, η SOGECAP, η οποία σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με τις ασφάλειες ζωής.

Διοικητική πυραμίδα

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο γαλλικός όμιλος προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Geniki Bank με την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του κ. Πάτρικ Κουστέ. Στο πρώτο τρίμηνο, η Geniki παρουσίασε ζημίες ύψους 10,3 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που οφείλεται στις πρόσθετες προβλέψεις ύψους 10,3 εκατομμύρια ευρώ που πραγματοποιήθηκαν. Τα λειτουργικά έσοδα σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,2%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2006.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας 12 νέων καταστημάτων, στην ανάπτυξη νέων εναλλακτικών δικτύων πωλήσεων, αλλά και στα έξοδα προσωπικού.

Τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων από την Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωράει στη δεύτερη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων της ύψους 1,25 δισ. ευρώ ευρώ. Η έκδοση των ομολογιών από την τιτλοποίηση, οι οποίες θα διατεθούν κατόπιν σειράς παρουσιάσεων σε θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, θα πραγματοποιηθεί από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Estia Mortgage Finance II PLC» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου 2007.

Διοργανωτής της έκδοσης ορίσθηκε η UBS Limited και ως Συνανάδοχοι οι UBS Ltd και Barclays Bank PLC. Πιστοληπτική διαβάθμιση στις ομολογίες παρείχαν οι οίκοι Standard & Poor’s, Fitch και Μoody’s.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα 248,2 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33%. Αν δεν υπολογιστούν τα έκτακτα έσοδα από τη ρευστοποίηση της συμμετοχής της ING πέρυσι και της συμμετοχής στην Τράπεζα Κύπρου φέτος η αύξηση των κερδών διαμορφώνεται στο 48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή