Πρωταθλητές και ηττημένοι του α΄ εξαμήνου

Πρωταθλητές και ηττημένοι του α΄ εξαμήνου

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τίτλοι που βρίσκονταν σε καθεστώς επιτήρησης είναι οι πρωταθλητές των αποδόσεων με την ολοκλήρωση του α΄ εξαμήνου του 2007. Αντίθετα στους χαμένους συναντούμε μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και εισηγμένες με ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Βέργο, είναι ότι η καλή πορεία της Σοφοκλέους το πρώτο εξάμηνο του 2007 έφερε στον «αφρό» της αγοράς εταιρείες που περισσότερο συγκυριακά ωφελήθηκαν από την άνοδο του Γενικού Δείκτη και λιγότερο οι επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν ο βασικός καταλύτης για την άνοδο των μετοχών.

Η «απόβαση» των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στα blue chips και τις καλές επιχειρήσεις του Mid Cap 40 την τελευταία διετία έχει αφαιρέσει από τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ το δικαίωμα να καταγράφουν υψηλές αποδόσεις, αφού πλέον η διασπορά κινείται και ελέγχεται με επαγγελματικό τρόπο από τα ξένα funds και συνεπώς τις μεγάλες αλλά και πολλές φορές ακραίες αποδόσεις τις συναντούμε στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Αποδόσεις

Ας δούμε τώρα και για τις 40 μετοχές του πίνακα, ποιοι λόγοι και αιτίες τις οδήγησαν είτε στην πλευρά των πρωταθλητών είτε στην πλευρά των ηττημένων.

Τη μεγαλύτερη απόδοση στο α΄ εξάμηνο του 2007 κατέγραψε η μετοχή του Παρνασσού. Η εταιρεία ωφελήθηκε από την επιχειρηματική συμφωνία της Αττικάτ με τη ΓΕΚ-Τέρνα καθώς ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος Παναγιώτης Πανούσης προσδοκά σημαντικές υπεραξίες από τον γάμο με τον όμιλο της ΓΕΚ.

Η Αλφα Γκρίσιν με αθόρυβο τρόπο έχει επεκταθεί στην αγορά της Πολωνίας, ενώ εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της στην αγορά της Βουλγαρίας. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο που προσέγγισε το +180%. Στη συνέχεια συναντούμε τη Μοχλός, μία μετοχή που τον τελευταίο μήνα εξήλθε από το καθεστώς επιτήρησης που βρισκόταν πολλούς μήνες. Είναι λογικό, οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι να πραγματοποιήσουν κίνηση εξόδου αλλά και αρκετοί να εισέλθουν στη μετοχή, καθώς ο τίτλος κινείται προς το επίπεδο του ενός ευρώ.

Η περίπτωση της 3Α μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει τις εποπτικές αρχές με την έννοια ότι η σχεδόν μηδενική εμπορευσιμότητα και τα συχνά limit up δεν συνάδουν με την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της εριουργίας που έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία.

Η ΑΝΕΚ Lines εισέπραξε τη μεγάλη άνοδο λόγω της επιτυχημένης κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε τον Μάιο. Για την Προοδευτική ισχύουν όσα είπαμε και για τον Μοχλό και θα πρέπει να προσθέσουμε ότι στόχος της διοίκησης είναι να ανακάμψει η εταιρεία, έστω και αν ο βασικός μέτοχος στρέψει το ενδιαφέρον του και σε άλλη δραστηριότητα εκτός κατασκευαστικού κλάδου. Η Κλουκίνας Λάπας εκμεταλλεύεται τη θετική πορεία της αλυσίδας παιδικών ρούχων Μothercare αλλά και τη δραστηριότητά της στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η Sprider του Ομίλου Χατζηιωάννου το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει road show, φιλοδοξώντας να αποκτήσουν οι ξένοι επενδυτές μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων, έχοντας ως συνεργάτη στην ανάπτυξή της τον όμιλο Μπερλουσκόνι, δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο επενδυτικό κοινό, ενώ η μετοχή της Eurobrokers ευνοήθηκε από το γενικότερο θετικό κλίμα του πρώτου εξαμήνου του 2007.

Για τη Rilken η έντονη φημολογία ότι ενδιαφερόταν να την εξαγοράσει άλλη εισηγμένη, ήταν «βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων» που ώθησαν τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Γενική Εμπορίου μετά από αρκετά «μίζερα» χρόνια φέτος έχει ανακάμψει λογω της θετικής πορείας αλλά και του σοβαρού management που ασκείται. Η Μύλοι Σαραντόπουλου έχουν ανύπαρκτη διασπορά, άρα η μετοχή είναι εύκολο να χειραγωγηθεί από διάφορα λόμπι· για την Ελτράκ συνεχίζεται η ανοδική πορεία, ενώ η Creta Farm ωφελήθηκε από τις ανακοινώσεις για ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Centric Πολυμέσα και της AS Company είχαν ωφέλεια από το καλό κλίμα της αγοράς, ενώ η Μηχανική εισήλθε με σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες σε Μόσχα και Σόφια. Η Ιnterfish ανέκαμψε και ξεπέρασε το 1 ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η Δέλτα Projects, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίου, η οποία απορροφάται και είναι λογικό να υπάρξει κάθετη πτώση της μετοχής. H Vivere δεν εκμεταλλεύθηκε το θετικό κλίμα παρά τις επεκτατικές κινήσεις στα αραβικά εμιράτα. Η Ιντρακόμ με τα άσχημα αποτελέσματα και στο α΄ τρίμηνο του 2007 απογοήτευσε τους επενδυτές. Η Ικτίνος αρκετές φορές βρίσκεται υπό τη «στενή παρακολούθηση» λόμπι που επηρεάζουν τη μετοχή λόγω χαμηλής διασποράς, η Αλουμίνιον Ελλάδας έχει την ίδια τύχη με τη Δέλτα Pojects, η Aspis Bank υπέστη τις ρευστοποιήσεις μετόχων και δεν ικανοποίησε ως προς την πορεία των αποτελεσμάτων της, η Καρδασιλάρης διολίσθησε κάτω από τα 4 ευρώ.

Για την Καρέλιας επίσης θα πρέπει να ασχοληθούν οι εποπτικές αρχές με την έννοια ότι η ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα δεν πληροί τον ρόλο του χρηματιστηρίου, η Λαν-νετ είχε απώλειες λόγω αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών, η Γενική Τράπεζα είναι σε τεντωμένο σχοινί μέχρι να εμφανίσει ξανά κερδοφόρες χρήσεις.

Η Ασπίς Πρόνοια ακολούθησε την ίδια πορεία με τη μητρική τράπεζα, η Newsphone Ηellas επίσης είναι περίπτωση μετοχής με χαμηλή εμπορευσιμότητα, η Lavipharm έχασε έδαφος λόγω καθυστέρησης της επένδυσης στις ΗΠΑ.

Η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε στη «κόψη του ξυραφιού», με το θέμα των αποθεματικών της να ενοχλεί τους επενδυτές, η Βωβός δεν έχει την καλή πορεία των τελευταίων ετών, ενώ πληροφορίες της αγοράς μιλούν για συζητήσεις των μετόχων για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, για δε την Ξυλεμπορία δεν αλλάζουν πολλά πράγματα λόγω του περιορισμένου βεληνεκούς της στον κλάδο ξυλείας.

Η Δομική Κρήτης έχει διακυμάνσεις στην τιμή της, η Betanet δείχνει καλή εικόνα, η Ιntralot δοκιμάζεται από την αστοχία της επένδυσης στην Τουρκία ενώ οι τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες επηρέασαν την πορεία του ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή