Ζημίες 100 εκατ. «θηλιά» για τους εναλλακτικούς παρόχους

Ζημίες 100 εκατ. «θηλιά» για τους εναλλακτικούς παρόχους

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά «μάτωσαν», για άλλη μια χρονιά μέσα στο 2006, οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ εμφάνισαν στη χρήση του 2006 ζημίες (προ φόρων) που πλησίασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες πλησιάζουν τα 220 εκατ. ευρώ. Και σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που είχαν εισφερθεί σε διαδοχικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των επιχειρήσεων, προς συμψηφισμό ζημιών παλαιότερων χρήσεων. Με άλλα λόγια, πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας – ειδικά όσοι δεν έχουν στον ορίζοντά τους κάποιον «ιππότη» που θα «αιμοδοτήσει» εκ νέου τις δραστηριότητές τους ή δεν διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα.

Τellas

Από τον κίνδυνο αυτό βγήκε πρόσφατα η Tellas, η Νο 1 εταιρεία του κλάδου βάσει τζίρου, η οποία συμφωνήθηκε να περάσει στον έλεγχο της Weather Investment όπου βασικός μέτοχος είναι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ν. Sawiris και νέος ιδιοκτήτης της Wind Ηellas.

Η Τellas στη χρήση του 2006 είχε ζημίες (προ φόρων) 28,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ξεπέρασαν τα 125 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προορίζεται πλέον για συγχώνευση με τη Wind Hellas και ως συνέπεια οι χρηματοοικονομικές της ροές διευκολύνονται ουσιαστικά. Εξάλλου, οι συνέργειες που θα αποκτήσει η εταιρεία με τη Wind, θα δημιουργήσουν ένα περισσότερο αποτελεσματικό σχήμα που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος διάθεσης και μάρκετινγκ.

Η Νο 2 εταιρεία του κλάδου, η Forthnet, είναι η μόνη που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, αλλά η εταιρεία «ματώνει» βαριά στην προσπάθειά της να αποκτήσει μερίδιο στην ανερχόμενη αγορά των ευρυζωνικών παροχών. Η Forthnet έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις ευρυζωνικές συνδέσεις μετά τον ΟΤΕ και είναι η μόνη του κλάδου με εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία σύναψε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ αποκτώντας έτσι ισχυρή ρευστότητα. Η πρόσφατη είσοδος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη σταθερή τηλεφωνία κάνει τη ζωή, τόσο της Forthnet, όσο και των υπόλοιπων εναλλακτικών φορέων, ιδιαίτερα δύσκολη. Οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν έχουν να ανταγωνιστούν μόνο τον «δεσπόζοντα» ΟΤΕ, αλλά και τα υπερκέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις κινητής να «αγοράζουν» μερίδιο αγοράς με υψηλές… αντοχές.

Οι εξελίξεις αυτές, αναμφίβολα, ήδη έχουν επιδράσει στο τοπίο των εναλλακτικών παρόχων, το οποίο εμφανίζει ισχυρή τάση συγκέντρωσης. Η Intracom διέθεσε πρόσφατα περίπου 70 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δύο ανταγωνιστών της (Αττικές Τηλεπικοινωνίες, Τeledo-me) προς ενίσχυση της θυγατρικής της εταιρείας Hellas On Line. Επίσης η Lannet στο τέλος του 2006 εξαγόρασε (κυρίως μέσω ανταλλαγής μετοχών) την Telepassport και την Columbia Telecom. Οι κινήσεις μάλιστα στον κλάδο αναμένεται να κορυφωθούν στο β΄ εξάμηνο του έτους, όταν η Wind Hellas εξαπολύσει και η ίδια, σε συνεργασία με την Tellas, την επίθεσή της στη σταθερή τηλεφωνία.

Αντεπίθεση από ΟΤΕ

Τέλος, ο όμιλος ΟΤΕ δεν έχει πει την τελευταία λέξη, καθώς ετοιμάζεται και ο ίδιος να παρουσιάσει νέα προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν σταθερή, κινητή τηλεφωνία και υπηρεσίες Ιnternet.

Η κινητικότητα αυτή έχει αλλάξει δραστικά το τοπίο στην αγορά τηλεπικοινωνιών, το οποίο ώς ένα βαθμό έχει αποτυπωθεί στις χρεώσεις που εφαρμόζουν οι εταιρείες του κλάδου. Οι αναμφίβολα ωφελημένοι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- είναι οι καταναλωτές που γίνονται καθημερινά αποδέκτες όλο και καλύτερων προσφορών – π.χ. δωρεάν πάγια χρέωσης στις ευρυζωνικές συνδέσεις για τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η Vodafone.

Forthnet

Η όξυνση όμως του ανταγωνισμού, με τις διαρκώς μειωμένες χρεώσεις, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη «αιμμοραγία» στις επιχειρήσεις. Η Forthnet, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται να εμφανίσει μέσα στο 2007 ζημίες ύψους 40 εκατ. ευρώ, στην προσπάθειά της να «αγοράσει» μερίδιο αγοράς. Η εταιρεία ποντάρει στην απόκτηση πελατών, τους οποίους σταδιακά θα μεταφέρει στο δικό της δίκτυο (μέσω αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο του ΟΤΕ), όπου θα απολαμβάνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, με το μοντέλο της μεταπώλησης ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ, περίπου το 80% των εσόδων επιστρέφει στον κυρίαρχο οργανισμό, ενώ με το μοντέλο της αδεσμοποίητης πρόσβασης, το επιστρεφόμενο έσοδο περιορίζεται σε 20%.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που «παίζουν» οι εναλλακτικοί σήμερα, στην προσπάθειά τους να βρουν έναν ισχυρό σύμμαχο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τις υπεραξίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή