Οι υψηλοί τζίροι, οι ξένες επενδύσεις και τα λειτουργικά έσοδα έφεραν κέρδη

Οι υψηλοί τζίροι, οι ξένες επενδύσεις και τα λειτουργικά έσοδα έφεραν κέρδη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 80% της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων (6,12 δισ. ευρώ) για το α΄ εξάμηνο του 2007 προήλθε από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα το 50% των κερδών οφείλεται στις τράπεζες. Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το β΄ τρίμηνο του 2007 χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία του χρηματιστηρίου, όπου εκτός απροόπτου θα οδηγήσει σε νέο ρεκόρ κερδοφορίας τις εισηγμένες για 4η διαδοχική χρονιά.

Ο βασικός καταλύτης στη θετική εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2007 για την πλειοψηφία των εισηγμένων είναι αφενός η ισχυρή άνοδος του κύκλου εργασιών και η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Βελτίωση παρουσίασε και η εικόνα των κατασκευαστικών εταιρειών όπου δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μετά μία τριετία εσωστρέφιας έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Προοδευτική, που πέρασε σε κερδοφορία μετά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Κούτλα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πιθανότατα την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Στον κλάδο των διυλιστηρίων τα ενοποιημένα κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των εταιρειών του κλάδου διύλισης κατέγραψαν το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης άνοδο της τάξεως του 21,5% και διαμορφώθηκαν σε 186.310 χιλ. ευρώ, από 153.373 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις πολύ θετικές συνθήκες διύλισης που επικρατούν στον κλάδο καθώς τα περιθώρια διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2007 όσο και σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2006. Η αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της κερδοφορίας του κλάδου των λιμανιών αποδίδεται στην αύξηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού φορτίου καθώς και από την αύξηση των εσόδων από τη διακίνηση των αυτοκινήτων και την επιβατική κίνηση.

Με ρυθμούς αύξησης 14,3% κινήθηκε ο κύκλος εργασιών του κλάδου των Μεταφορών για το α΄ εξάμηνο του 2007. Η ενίσχυση οφείλεται στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 15-20% καθώς και στην αύξηση του μεταφορικού έργου των φορτηγών οχημάτων με το ίδιο περίπου ποσοστό.

Στον κλάδο μεταλλουργίας και συγκεκριμένα στον όμιλο Βιοχάλκο συνεχίστηκαν οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης από τη δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του Ομίλου Βιοχάλκο για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ, από 1,56 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η έντονα ανοδική τάση που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι αποτέλεσμα του καλού επιχειρηματικού πεδίου που διαμορφώνεται τόσο μέσα στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. Οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών στην περιφέρεια της Βαλκανικής φαίνεται ότι πλέον αποδίδουν καρπούς και συντελούν στην περαιτέρω αύξηση των μεγεθών τους, όμως και η ωρίμανση της εγχώριας αγοράς σε υπηρεσίες και προϊόντα διατηρεί τα περιθώρια αυξημένα.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την περιοχή τις Βορειοανατολικής Ευρώπης και η σταδιακή εναρμόνιση αυτών των χωρών τόσο με τις διατάξεις που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα όσο και με τα καταναλωτικά πρότυπα της Δύσης, έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση για ανάπτυξη και διατήρηση της σταθερότητας που χρειάζονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προσθέτοντας στις τελευταίες αξία.

Κλείνοντας, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η ελληνική αγορά δεν ενεργεί αυτόνομα, αντίθετα βρίσκεται σε μια ευρύτερη παγκοσμιοποιημένη κοινότητα, η οποία αλληλεξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ευνοϊκές ή δυσμενείς εξελίξεις σε μακροοικονομικό και μικροικονομικό επίπεδο να είναι ικανές να ενισχύσουν ή αντιστρέψουν την καλή πορεία σε μεγάλο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή