Ανακάμπτει η βιομηχανία ένδυσης

Ανακάμπτει η βιομηχανία ένδυσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την ελληνική βιομηχανία ένδυσης, για το έτος που πέρασε αλλά και για τους πρώτους μήνες του 2007. Οι επιχειρήσεις σε γενικές γραμμές αύξησαν την κερδοφορία τους, ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών τους και φαίνεται ότι έκαναν τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να επανέλθουν σε κερδοφόρα τροχιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) για το 2006, από δείγμα 235 ελληνικών εταιρειών ένδυσης, τα μεικτά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 10,3% το 2006 συγκριτικά με το 2005, ο κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 33,8%, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που είχαν το 2005. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ, κ. Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, στα εν λόγω στοιχεία καταγράφεται πλέον η πραγματική ανάκαμψη της αγοράς. «Οι επιχειρήσεις έφυγαν από το μοντέλο του «υπερφασόν» για λογαριασμό τρίτων επιχειρήσεων κι επένδυσαν στην καθετοποίηση της παραγωγής τους, τη δημιουργία του δικού τους brand name, αλλά και τη σύσταση σημείων λιανικής προκειμένου να υποστηρίξουν τα προϊόντα τους», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ.

Οι πρωταγωνιστές

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του κλαδικού συνδέσμου, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τα κέρδη προ φόρων τους το 2006 ήταν η Χατζηιωάννου Συμμετοχών, με 10,4 εκατ. ευρώ (+10%), η BSB με 5,6 εκατ. ευρώ (-36%), η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων με 4,9 εκατ. ευρώ (+,2%), η STAFF με 4,4 εκατ. ευρώ (+17,5%), η Lapin House με 3,5 εκατ. ευρώ (+13,2%) και η Oxford Company με 3,7 εκατ. ευρώ (+76,8%). Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το 2005 τα κέρδη των επιχειρήσεων είχαν μειωθεί κατά 17,3%, το 2006 αυξήθηκαν κατά 33,8%, αγγίζοντας συνολικά τα 91,5 εκατ. ευρώ, από 68,4 εκατ. ευρώ το 2005 και 82,7 εκατ. ευρώ το 2004. Οι 137 από τις 235 επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση κερδών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος όρος κερδών ανά επιχείρηση έφθασε τις 134.000 ευρώ και 46 επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη άνω του μέσου όρου.

Επίσης, από το σύνολο του δείγματος, οι 142 επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ και 70 επιχειρήσεις του δείγματος τον υπερέβησαν. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ήταν το 2006 οι εξής: Χατζηιωάννου με 151,1 εκατ. ευρώ (+7%), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων με 50,9 εκατ. ευρώ (+13,8%), BSB με 43,8 εκατ. ευρώ (+9,5%), η Φιέρα με 41,4 εκατ. ευρώ (-3,1%), η Ysatis με 41,2 εκατ. ευρώ (+15%) και η STAFF με 34,3 εκατ. ευρώ (-1,5%).

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσικόπουλο, η αντιστροφή του κλίματος θα έχει διάρκεια αφού οι επιχειρήσεις ένδυσης, πέραν των προσαρμογών που πραγματοποίησαν σε παραγωγικό κι εμπορικό επίπεδο, την προηγούμενη χρονιά επένδυσαν πολύ συνειδητά και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Πλέον υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη από τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι απλοί εργάτες αλλά συνεργάτες, και στελέχη που αμείβονται καλύτερα και μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον τους, στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ. Περαιτέρω, προς την κατεύθυνση της διόρθωσης της αγοράς συνέβαλε επίσης το πρόγραμμα που εξήγγειλε πριν από έναν χρόνο το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος (ΚΕΥΔ), από το οποίο επωφελήθηκε σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων. Τέλος, εκτιμάται ότι και το 2007 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τον κλάδο, όπως αποδεικνύεται από την πορεία των εταιρειών τους πρώτους μήνες του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή