Δηλώσεις Βουρλούμη εφ’ όλης της ύλης

Δηλώσεις Βουρλούμη εφ’ όλης της ύλης

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με τη φράση «ανεύθυνες σαχλαμάρες» σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Βουρλούμης τα περί επιπτώσεων στον ΟΤΕ από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ που του αποδίδονται.

«Αυτά είναι ανεύθυνες σαχλαμάρες που διαδίδουν διάφοροι ανεύθυνοι, και με τις οποίες εμείς στον ΟΤΕ δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση. Και εμείς τα διαβάζουμε σε διάφορα έντυπα και ομολογώ ότι μάλλον γελάμε», είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η πραγματική αρχική δήλωσή του ήταν ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών, ανεξαρτήτως του ποιος θα τις κερδίσει, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τον ΟΤΕ, χωρίς όμως να μπορώ να προδικάσω το πώς θα επηρεάσει». Αναφορικά, εξάλλου, με το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ μετεκλογικά, μετά και την πρόσφατη εξαγορά του 6% του μετοχικού κεφαλαίου από τη Marfin Investment Bank, ο κ. Βουρλούμης παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας: «Εγώ, πραγματικά, δεν έχω ιδέα».

Σχετικά, πάντως, με το έτερο ζήτημα που απασχολεί τον όμιλο, τη σχέση της μητρικής με τη θυγατρική της Cosmote, ο κ. Βουρλούμης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι οι εσωτερικές ανακατατάξεις αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας. Χαρακτηριστική, ήταν η επισήμανσή του ότι ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, με αποτέλεσμα στο σύνολο των τηλεπικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένης και της κινητής τηλεφωνίας) το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ να βρίσκεται «πολύ κάτω του 50%» και παρατήρησε: «Πλέον, και με τη σύγκλιση της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας, είναι παράλογο να χωρίζονται τα δύο. Το προϊόν είναι ένα».

Ο κ. Βουρλούμης, μιλώντας σε δείπνο εργασίας με αφορμή την παρουσία του ΟΤΕ στην 72η ΔΕΘ χαρακτήρισε «νομοτελειακή» τη μείωση του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πολιτική που στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ωστόσο, επισήμανε ότι «η άμυνα του ΟΤΕ έγκειται στην αύξηση της «πίτας» των τηλεπικοινωνιών», εξηγώντας ότι αυτή η προσπάθεια έχει εστιαστεί στην ευρυζωνικότητα. Σε διάστημα δύο ετών, υπενθύμισε, η διείσδυση του ΟΤΕ στον τομέα αυτόν έφτασε στο 8%, ενώ στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2010 το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 20%, «από το οποίο θα είμαστε ικανοποιημένοι αν διατηρήσουμε το 60% των συνδρομητών μας». Οι υπηρεσίες Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ULL), εξήγησε, θα οδηγήσουν πάνω από 250.000 συνδρομητές του ΟΤΕ σε άλλους παρόχους μέχρι το τέλος του 2007.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε: «Ο ΟΤΕ έχει σοβαρές προοπτικές για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, δεδομένου ότι η μετοχή του κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ έχει πολλά «πόδια» με τη δραστηριοποίηση του ομίλου στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και με την έντονη παρουσία του στις Βαλκανικές χώρες».

Αναφερόμενος στην δραστηριοποίηση του Οργανισμούς στη ΝΑ Ευρώπη ο κ. Βουρλούμης είπε ότι στην στη Ρουμανία, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ για την τριετία 2007 – 2009, με στόχο τους 300.000 συνδρομητές ευρυζωνικότητας και περίπου 260.000 πελάτες δορυφορικής τηλεόρασης (σήμερα είναι 160.000). Η μεγάλη «αντεπίθεση» του Ομίλου έγκειται στην κινητή τηλεφωνία, η οποία είναι ακόμη ζημιογόνα αλλά θα εισέλθει στην κερδοφορία στις αρχές του 2008, υπογράμμισε.

Οπως είπε, ενδιαφέρον εκφράζεται, παράλληλα, από πλευράς ΟΤΕ για αύξηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Serbia Telecom που κατέχει, αν και δεν υπήρξε περαιτέρω ενθάρρυνση από την σερβική κυβέρνηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΟΤΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και στη Σλοβενία, αν και κρίνει υπερβολικό το τίμημα που θέτουν οι Σλοβένοι για πώληση του 49,1% περίπου του τοπικού τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Οσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ, είπε ότι γίνονται κινήσεις για συνεκμετάλλευση ακινήτων του Οργανισμού οι οποίες αφορούν κατ’ αρχήν σε πέντε μεγάλα ακίνητα, εκ των οποίων ένα και στη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, με 2.500 ακίνητα στην κατοχή του, ο όμιλος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας μετά την Εκκλησία. Οι εκτιμήσεις του 2003, μάλιστα, ανεβάζουν την αξία της περιουσίας σε περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Και ο Bear Stearns επαναξιολογεί τη μετοχή

Μετά την Goldman Sachs και ο επενδυτικός οίκος Bear Stearns υποβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής του ΟΤΕ. Ειδικότερα η Bear Stearns υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής από «υπεραπόδοση (οutperform)» σε «peer perform (απόδοση ίση με την αγορά)», καθώς η μετοχή πέτυχε υπεραπόδοση τους τελευταίους μήνες, ενώ επιπλέον οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου θεωρούν ότι οι ανταγωνιστές του οργανισμού κερδίζουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο μερίδιο αγοράς.

Οι αναλυτές εμφανίσθηκαν απογοητευμένοι από τελευταία επαφή με τον οργανισμό, αναφέροντας ότι οι καταλύτες μετά την τελευταία συνδιάσκεψη βρίσκονται πιο μακριά απ’ ό,τι αρχικά αναμένονταν. «Αρχικά θεωρούσαμε ότι η πιθανή εταιρική δραστηριότητα -επαναγορά μετοχών, κεφαλαιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αγορά μειοψηφιών Cosmote, περαιτέρω αναδιάρθρωση της σταθερής- που θα συνέβαινε μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2007 και θα οδηγούσε σε αύξηση κερδών, θα ήταν θετική (στην πορεία της μετοχής). Στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη (σ.σ. της 30/8/2007) δεν πεισθήκαμε ότι κάποιος από τους παραπάνω καταλύτες θα λάβει χώρα στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, παρά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Bear Stearns στη χθεσινή τους αναφορά. Ο επενδυτικός οίκος πάντως διατηρεί την τιμή-στόχο της μετοχής ΟΤΕ στα 24 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή