Η Banque Du Caire ελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Η Banque Du Caire ελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών τραπεζών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των μεγάλων εγχώριων τραπεζών βρίσκεται η Banque Du Caire, στην ιδιωτικοποίηση της οποίας προχωρά η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Η Banque Du Caire ιδρύθηκε το 1952 και είναι μία από τις μεγαλύτερες αιγυπτιακές τράπεζες κατέχοντας μερίδιο αγοράς (βάσει ενεργητικού) της τάξης του 6,3%, ενώ το δίκτυό της αριθμεί 230 σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή τράπεζα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank EFG, οι οποίες αναμένουν τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία για να αποσαφηνίσουν τη στάση τους. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική και η Eurobank είχαν ενδιαφερθεί για την Bank Of Alexandria χωρίς όμως να συμμετάσχουν στην τελευταία φάση της διαδικασίας, ενώ η Eurobank είχε καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της αιγυπτιακής Al Watany, χωρίς όμως επιτυχία.

Η Bank of Alexandria, που είναι μικρότερου μεγέθους από την Banque Du Caire, αποκτήθηκε τελικά από την ιταλική τράπεζα Sanpaolo έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 80% των μετοχών της Banque Du Caire, ενώ την περίοδο αυτή αναζητά διεθνή επενδυτικό οίκο, ο οποίος θα συντονίσει τη διαδικασία πώλησης.

Το μεγάλο μέγεθος της Banque Du Caire και το ύψος του τιμήματος είναι τα βασικά σημεία προβληματισμού των επιτελών των εγχωρίων τραπεζών. Το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού για την αιγυπτιακή αγορά έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις στα ύψη, καθιστώντας λίαν «ακριβή» υπόθεση την επέκταση στην αγορά της Αιγύπτου. Επίσης, στελέχη τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους για θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της Banque Du Caire.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των εγχώριων τραπεζών για την Αίγυπτο είναι έντονο καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, με μεγάλες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τους 80 εκατ. κατοίκους, το ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 334 δισ. δολάρια, η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 7% ετησίως, ενώ με ισχυρότατους ρυθμούς αναπτύσσεται ο τραπεζικός τομέας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και οι μεγάλες επιχειρηματικές προοπτικές της περιοχής είναι τα σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών.

Από ελληνικής πλευράς στην αγορά της Αιγύπτου δραστηριοποιείται μόνον ο Ομιλος Πειραιώς, ο οποίος το 2005 προχώρησε στην εξαγορά της Egyptian Commercial Bank. Σήμερα ο Ομιλος Πειραιώς διαθέτει 40 καταστήματα στη γειτονική χώρα, ενώ το ενεργητικό της στο τέλος Ιουνίου 2007 ανήλθε στα 1,04 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42%. Το μερίδιο αγοράς (χορηγήσεις) του Ομίλου Πειραιώς στην Αίγυπτο διαμορφώνεται στο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή