O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκοινωνούντα δοχεία ή «διαβολικές συμπτώσεις»;

Ενδιαφέρουσες ομοιότητες (μέχρι σημείου απόλυτης ταύτισης, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις ίδιες φράσεις!..) διαπιστώνει κανείς αν συγκρίνει το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ προς την επόμενη κυβέρνηση. Για παράδειγμα, μια από τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η «αποτελεσματική φορολόγηση ακινήτων εξωχώριων εταιρειών». Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ προτείνει την «αποτελεσματική φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών (offshore)». Σε άλλο σημείο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι θα δοθούν «φορολογικά κίνητρα για στοχευμένες κοινωνικές επιδιώξεις έρευνα-καινοτομία, περιβάλλον. Η ΓΣΕΕ προτείνει πάλι «φορολογικά κίνητρα για στοχευμένες κοινωνικές επιδιώξεις: έρευνα – καινοτομία, περιβάλλον κ. λπ». Και ούτω καθ’ εξής. Προφανώς θα πρόκειται για σύμπτωση…

Οι «μνηστήρες» της ζάχαρης

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007 λήγει η προθεσμία των 9 επενδυτών που έχουν προεπιλεγεί για τη β΄ φάση του διαγωνισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, στους 2 συμβούλους (Deloitte και Pricewaterhouscoopers), η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή. Μεταξύ των ομίλων που επελέγησαν είναι οι Ομιλοι Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Ρέστη-Φειδάκη, ενώ υπάρχει και μία τουρκική επιχείρηση με την επωνυμία Tarkim as. Η εταιρεία που θα επιλεγεί ως στρατηγικός επενδυτής θα προχωρήσει στη μετατροπή των ζαχαρουργείων της Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Το λιανεμπόριο στο Χ.Α.

Παρότι δυναμική, η παρουσία του κλάδου των σούπερ μάρκετ στο Χρηματιστήριο παραμένει εδώ και χρόνια περιορισμένη. Μόνον δύο εταιρείες -Αλφα Βήτα και Ατλάντικ- έχουν διαβεί τις πόρτες του, αν και κατά καιρούς εκδηλωνόταν η επιθυμία από διάφορες εταιρείες. Το ενδιαφέρον όμως σε κάποιες φαίνεται ότι αναθερμαίνεται. H βορειοελλαδίτικη εταιρεία Μασούτης, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον καταθέτοντας σχετική αίτηση το 2000, τώρα επανέρχεται επικαιροποιώντας τα στοιχεία και οσονούπω τα νεότερα.

Επιλογή του αρχηγού

Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε χθες η μετοχή του Δρομέα στο Χρηματιστήριο, με άνοδο που άγγιξε το +15%. Με δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια επιχειρηματική εξήγηση για την άνοδο, αρκετοί απέδωσαν αυτά τα κέρδη της μετοχής στο γεγονός ότι… το γραφείο στο οποίο έδωσε τη προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ήταν από την εισηγμένη εταιρεία, που εδρεύει στις Σέρρες.

Με επιμέλεια και λεπτομέρεια

Μια πρώτη τεκμηριωμένη αποτύπωση του κόστους των καταστροφών σε Πελοπόννησο και Εύβοια, καθώς και των παρεμβάσεων που θα απαιτήσουν τη συμβολή της Κοινότητας, θα επιχειρηθεί στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή οι επικεφαλής των τριών διαρθρωτικών ταμείων και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αποτυπώσει το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μεταφορά πόρων εντός του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και ενόψει της κατάθεσης του φακέλου για τη διεκδίκηση αρωγής από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα προταθεί θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, αφού όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, η κοινοτική συνδρομή δεν είναι «λευκή επιταγή», αλλά απαιτεί στρατηγικό σχέδιο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η σημερινή επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) κ. Jean-Claude Baumgarten, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με την υπουργό Τουρισμού. Για την αποκατάσταση της δραματικής εικόνας των φετινών πυρκαγιών, η χώρα μας χρειάζεται συμμάχους και, όπως έχει αποδειχθεί και στον παρελθόν, ο κ. Baumgarten είναι φίλος της χώρας και του ελληνικού τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή