«Καμπάνα» 7,36 εκατ. επέβαλε η ΑΔΑΕ στην Ericsson για το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Καμπάνα» 7,36 εκατ. επέβαλε η ΑΔΑΕ στην Ericsson για το σκάνδαλο των υποκλοπών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 7,36 εκατ. ευρώ επέβαλε τελικά χθες η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην Ericsson σε ό,τι αφορά την ανάμειξή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών. H ολομέλεια που συνεδρίασε χθες το πρωί, τελικά αποφάσισε με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά, οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στη χθεσινή συνεδρίαση και όχι σε επόμενη, μετά από τις εκλογές.

Η επιβολή όμως των κυρώσεων ήταν ομόφωνες. Ολα τα μέλη της ΑΔΑΕ υπερψήφισαν τις σχετικές εισηγήσεις των νομικών υπηρεσιών της Επιτροπής και μόνον μερικές παρατηρήσεις υπήρξαν από ορισμένα μέλη της Επιτροπής. Οι κυρώσεις ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την κατηγορία της δυσχέρανσης του έργου της ΑΔΑΕ από την Ericsson και σε 6,36 εκατ. ευρώ για την κατηγορία της εγκατάστασης του προγράμματος RES (Remote-control Εquipment Subsystem) χωρίς τη συγκατάθεση της Vodafone στα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της τελευταίας. Το σύστημα RES ήταν εκείνο που τελικά επέτρεψε να γίνουν οι υποκλοπές και για το λόγο αυτό, η ΑΔΑΕ αποφάσισε την επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ για κάθε παρακολουθούμενο αριθμό -ήτοι 106 επί 60.000 ευρώ. Παράγοντες της ΑΔΑΕ ανέφεραν χθες ότι για την Επιτροπή το σκάνδαλο των υποκλοπών ως υπόθεση έχει πλέον κλείσει και ότι από εδώ και στο εξής δουλειά αναλαμβάνουν οι… δικηγόροι. Θεωρούν δε σίγουρη, όπως και στην περίπτωση της Vodafone, την προσφυγή της Ericsson στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συγκεκριμένης απόφασης της ΑΔΑΕ.

Μέχρι χθες δεν υπήρξε απόκριση από την Ericsson σχετικά με το πρόστιμο. Στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι η ΑΔΑΕ τήρησε την αρχή της αναλογικότητας στις επιβληθείσες κυρώσεις βάση του τζίρου της επιχείρησης και του προστίμου που επεβλήθη στις αρχές Ιανουαρίου στη Vodoafone. Το πρόστιμο στην Εricsson ανέρχεται περίπου στο 1/10 του προστίμου της Vodafone, ενώ η τελευταία έχει ετήσια έσοδα περίπου 10πλάσια της Ericsson. Υπενθυμίζεται ότι στη Vodafone η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει τον περασμένο Ιανουάριο πρόστιμο ύψους 76 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή