Οι μεγάλες προσδοκίες των τραπεζών

Οι μεγάλες προσδοκίες των τραπεζών

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση των κεκτημένων στην εγχώρια αγορά και η ταχεία ανάπτυξη στο εξωτερικό αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες των διοικήσεων των μεγάλων τραπεζών. Στο στρατόπεδο των μικρού μεγέθους τραπεζών το μέγα ζητούμενο είναι η αποδοτική επιβίωση στην εγχώρια αγορά με την αντιμετώπιση των μεγάλων και την αποτελεσματική διαχείριση της αύξησης του κόστους του χρήματος που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων. «Πονοκέφαλο» στους μικρούς του κλάδου προκαλεί και η έλευση της Βασιλείας ΙΙ, η οποία συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε ανατροπές προσβλέπουν οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Εχοντας ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση και σε ορισμένους τομείς μεγάλη ευελιξία φιλοδοξούν να αποσπάσουν μερίδια από τις μεγάλου μεγέθους τράπεζες. Και παρά την κυριαρχία των μεγάλων, περιθώρια πάντα υπάρχουν: είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 το μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλυτέρων τραπεζών διαμορφωνόταν στο 70,9% στα δάνεια και στο 73,6% στις καταθέσεις· σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά των 5 μεγάλων έχουν περιοριστεί στο 63,9% στα δάνεια και στο 65,8% στις καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες τράπεζες, η παρουσία τους στην ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή, παρά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2006 το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών στην Ελλάδα έφτανε τα 316,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ ήταν ξένων τραπεζών. Αν εξαιρέσει κανείς την Τράπεζα Κύπρου, που τυπικά περιλαμβάνεται στις ξένες τράπεζες, τη Citibank, τη Millennium (πρώην NovaBank) και την HSBC, οι υπόλοιπες ξένες τράπεζες έχουν πολύ μικρή παρουσία.

Το βέβαιο είναι ότι τα ηνία του κλάδου βρίσκονται στους τέσσερις μεγάλους, δηλαδή την Εθνική, την Eurobank, την Alpha Bank και τον Ομιλο Πειραιώς, το αθροιστικό ενεργητικό των οποίων στο πρώτο εξάμηνο φτάνει τα 235 δισ. ευρώ. Προτεραιότητά τους είναι η ενίσχυση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ανάπτυξη της οποίας εκτιμάται ότι θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και θα κάνει τη μεγάλη διαφορά τα επόμενα χρόνια.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από το εξωτερικό το 40% των κερδών

Η αναδιάρθρωση της Vojvo-djanska Banka στη Σερβία και η γρήγορη ενίσχυση της παρουσίας της στη Ρουμανία αποτελούν δύο από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης της Εθνικής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΤΕ, η αναδιάρθρωση και πλήρης ενοποίηση της Vojvodjanska θα ολοκληρωθεί εντός του 2008. Η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στη στρατηγικής σημασίας -λόγω του μεγάλου μεγέθους της- αγορά της Ρουμανίας αποτελεί το δεύτερο ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το δίκτυό της στη Ρουμανία αριθμούσε τα 88 σημεία, ενώ σήμερα φτάνει τα 97, με στόχο μέχρι το τέλος του 2009 να αριθμεί τα 200 καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση σε νέες αγορές, στελέχη της ΕΤΕ σημειώνουν ότι αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις, ωστόσο σημειώνουν ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Αίγυπτο.

Τουρκική ώθηση

Η Εθνική, πάντως, ήδη απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχούς επέκτασής της στο εξωτερικό, με τη Finansbank να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία του ομίλου.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η ΕΤΕ παρουσίασε κέρδη ρεκόρ ύψους 878 εκατομμύρια ευρώ (+61%) εκ των οποίων τα 244 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 31% της συνολικής κερδοφορίας, ήταν η συνεισφορά της τουρκικής Finansbank!

Συνολικά το 40% των κερδών του ομίλου ήταν από τις δραστηριότητες στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, η ΕΤΕ στο εξάμηνο παρουσίασε ισχυρή αύξηση χορηγήσεων -ειδικά στον τομέα της καταναλωτικής πίστης- ενισχύοντας τα μερίδιά της. Το μεγάλο ατού της Εθνικής είναι η τεράστια καταθετική δεξαμενή η οποία της προσδίδει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

ΕURΟΒΑΝΚ

Φιλόδοξες εξορμήσεις στο εξωτερικό

Εχοντας βασικό στόχο να αναδειχτεί σε έναν από τους ισχυρότερους περιφερειακούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, προχωρά σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στοχευμένων εξαγορών εκτός Ελλάδας και για την ταχύτερη ανάπτυξη των εργασιών, κυρίως στο εξωτερικό. Βασικός τόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία του ομίλου στη Νέα Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται, όσο και σε χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στις οποίες δεν έχει ακόμη παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Αίγυπτος και η Ρωσία.

Στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η αύξηση κεφαλαίου, που είναι μια από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιούνται, είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση της θέσης του ομίλου στο εξωτερικό και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Οι επενδύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο Ομιλος Eurobank στη Νέα Ευρώπη ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ και ελέγχει δίκτυο 900 σημείων σε 6 χώρες με περισσότερους από 10.500 υπαλλήλους. Οι χορηγήσεις του ομίλου στο εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και εκτιμώνται σήμερα στα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους για το 2008 και μετέπειτα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το 2009 ήταν κέρδη άνω των 260 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα και για την υποστήριξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά. Στο πρώτο εξάμηνο η Eurobank EFG παρουσίασε αύξηση χορηγήσεων κατά 33% που είναι μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον κλάδο και για τη διατήρηση της δυναμικής αυτής ήταν απαραίτητη η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ

Επεκτείνεται δυναμικά στη Ρουμανία

Με ταχύτητα προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης στη ΝΑ Ευρώπη η Alpha Bank παρά την εμπλοκή που σημειώθηκε στην εξαγορά της Alternatife Bank στην Τουρκία. Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της τράπεζας προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 870 καταστημάτων μέχρι το 2010 στις χώρες της περιοχής όπου δραστηριοποιείται (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ), από 720 που είχε αρχικά ανακοινωθεί στο στρατηγικό της σχέδιο «Agenda 2010». Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2006 η τράπεζα διέθετε δίκτυο 270 καταστημάτων στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη επέκταση θα γίνει στην αγορά της Ρουμανίας με το άνοιγμα 55 νέων καταστημάτων το 2007, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο 76 καταστημάτων που διέθετε στο τέλος του 2006. Τη φετινή χρονιά θα δημιουργηθούν ακόμα 27 νέα καταστήματα στη Σερβία (ενισχύοντας το δίκτυο 103 καταστημάτων), 35 νέα καταστήματα στη Βουλγαρία και από 5 νέα καταστήματα σε Αλβανία, Κύπρο και ΠΓΔΜ. Το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει επίσης την επέκταση του δικτύου της και στην Ελλάδα από 391 καταστήματα που ήταν στο τέλος του 2006 σε 450 το 2010, με στόχο το συνολικό της δίκτυο στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό να φθάνει τα 1.300 καταστήματα με 17.000 εργαζόμενους (από τους οποίους οι 9.000 θα είναι στη ΝΑ Ευρώπη). Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι ο δείκτης αποτελεσματικότητας (κόστους προς έσοδα) θα διαμορφωθεί το 2010 σε 42% από 46% στο τέλος του 2006, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 28% από 27%, η αύξηση καθαρών κερδών ανά μετοχή σε 20% από 27,2% και η αύξηση του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικό πλέον του 15% από 19%.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στοχεύει σε υπερδιπλασιασμό μεγεθών

Ο μεγάλος φιλόδοξος στόχος του Ομίλου Πειραιώς είναι ο υπερδιπλασιασμός των μεγεθών του μέχρι το τέλος του 2009. Σύμφωνα με το 4ετές επιχειρηματικό σχέδιο 2007 – 2010, στο τέλος της περιόδου το ενεργητικό θα φτάνει τα 65 δισ. ευρώ (από 30,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2006), οι χορηγήσεις τα 52 δισ. ευρώ (από 20,8 δισ. ευρώ το 2006) τα καθαρά κέρδη το 1 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο καταστημάτων, εντός και εκτός Ελλάδος, θα αριθμεί τουλάχιστον τα 900 σημεία. Φιλοδοξία του ομίλου είναι να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά (παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες μεγάλες τράπεζες) και ταυτόχρονα να επιταχύνει την επέκτασή του στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος προχώρησε σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εργασιών της τράπεζας, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στις αγορές του εξωτερικού. Οι κύριοι στρατηγικοί οικονομικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2007-2010 είναι:

– Η μέση ετησιοποιημένη αύξηση καθαρών κερδών 24% στην επόμενη τετραετία.

– Η μέση ετησιοποιημένη αύξηση οργανικών κερδών 30%.

– Η σταθεροποίηση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) μετά από φόρους στο 30%

– Η βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) κάτω του 44% έως το 2010 και

– Η βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κάτω του 2,0% έως το 2010. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση της επίτευξης των ανωτέρω στόχων μέχρι το τέλος του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή