Το αυγουστιάτικο «παιχνίδι» των λόμπι

Το αυγουστιάτικο «παιχνίδι» των λόμπι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετοχές της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης με περιορισμένη εμπορευσιμότητα, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές τους, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου όπου και σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, εξαιτίας της κρίσης στην ενυπόθηκη αγορά στεγαστικών των ΗΠΑ, που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι πασιφανές ότι αρκετά εγχώρια λόμπι εκμεταλλεύθηκαν την απουσία των επενδυτών -λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης- και οδήγησαν αρκετούς τίτλους σε υπερβολικές διακυμάνσεις, συνοδεύοντας πάντα την άνοδο από ένα σενάριο που στη πλειοψηφία του αποδεικνύεται ψευδές για να δημιουργήσουν αίσθηση γύρω από τις συγκεκριμένες μετοχές.

Οπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και ο επικεφαλής του τμήματος κ. Μάνος Χατζηδάκης, στην πρώτη εικοσάδα των τίτλων που είχαν τις μεγαλύτερες ταλαντώσεις στις τιμές τους βρίσκονται κυρίως εταιρείες της περιφέρειας οι οποίες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους έχουν εμπλακεί σε διάφορα επιχειρηματικά σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ ο μέσος όρος των κεφαλαιοποιήσεων δεν ξεπερνά τα 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ.

Η Unibrain βρέθηκε το περασμένο μήνα στη πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, αφού οι έντονες διακυμάνσεις έκρυβαν επιχειρηματική εξέλιξη, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιείται ως όχημα εισαγωγής της Hellas On Line στην οποία μέτοχος είναι η Intracom Holding του ομίλου Κόκκαλη.

Στη δεύτερη θέση είχαμε τη Rilken όπου κυριολεκτικά τα διάφορα λόμπι, σε ημερήσια σχεδόν βάση, μιλούσαν για επικείμενη εξαγορά της από τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι ενδιαφέρεται για τη Rilken η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο της Henkel.

H Pc Systems σημείωσε μεγάλες ταλαντώσεις στη μετοχή της που δεν δικαιολογείται από τη πορεία των οικονομικών της μεγεθών, ενώ η μετοχή παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης. Η προνομιούχος της Τρία Αλφα αποτελεί μοναδική περίπτωση στο Χ.Α., καθώς η εταιρεία με ελάχιστη εμπορευσιμότητα σημειώνει αρκετές φορές μεγάλες διακυμάνσεις χωρίς να δικαιολογείται από την πορεία των οικονομικών της μεγεθών.

Η Centric multimedia είχε επίσης αξιοσημείωτες ταλαντώσεις με τον μετοχικό τίτλο να σημειώνει υψηλό 4,56 ευρώ και χαμηλό 2,80 ευρώ. Η Yalco ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Yalco που ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντίνου και είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των κλιματιστικών Haier στην Ελλάδα, εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων κατά 81% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει μέσα στον Οκτώβριο τις συζητήσεις για να αναλάβει ξανά το άνοιγμα της αλυσίδας habitat.

H Τασόγλου ανήκει στη κατηγορία των μετοχών που είχαν δυσάρεστο παρελθόν το 1999, η Βιοσώλ είδε να ακυρώνονται μία σειρά επενδυτικών σχεδίων στο εξωτερικό, ενώ και η αύξηση κεφαλαίου δεν κατέστη επιτυχής. Η Μπουτάρης έχει ήδη ανακοινώσει την αποχωρήσή της από το κλάδο της μπίρας, ενώ για την Προοδευτική αξίζει να σημειώσουμε ότι καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να ανακάμψει. Ηδη τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, αφού με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Κούτλα, η κατασκευαστική εταιρία πέρασε σε κερδοφορία το α΄ εξάμηνο του 2007 έναντι ζημιών την αντίστοχη περσινή περίοδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πιθανότατα την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Μεταξύ των πρώτων είκοσι μετοχών σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις τον Αύγουστο βρίσκεται η Nexans για την οποία εκδηλώθηκαν κερδοσκοπικές κινήσεις προκειμένου να καταγραφούν βραχυπρόθεσμα κέρδη, περιλαμβάνονται και οι τίτλοι της Space Hellas, του Alter, της Ιμπέριο, του Πηγάσου, της Cpi και του Επιλέκτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή