Ανακατανομή στην ασφαλιστική αγορά

Ανακατανομή στην ασφαλιστική αγορά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 550.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα άλλαξαν εταιρεία το τελευταίο εξάμηνο, συνέπεια κατά κύριο λόγο της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «Εγνατία» και «Le Monde». Η αποχώρηση από τον κλάδο μιας μεγάλης εταιρείας, όπως ήταν η «Εγνατία», οδήγησε στην ανακατανομή των μεριδίων στην αγορά, προς όφελος των εταιρειών που έσπευσαν να πριμοδοτήσουν είτε μέσω των προμηθειών στο δίκτυό τους είτε μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής στο ασφάλιστρο, την πρόσκτηση του στόλου των αυτοκινήτων που απελευθερώθηκε.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2007, το κρίσιμο δηλαδή διάστημα που ακολούθησε της ανάκλησης της άδειας της «Εγνατίας», είναι αποκαλυπτικά για το ποιες εταιρείες καρπώθηκαν τελικώς το όφελος και όπως δείχνουν μεγάλοι ωφελημένοι είναι κυρίως οι εταιρείες «Ασπίς Πρόνοια» και «Commercial Value». Οι δύο εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο της Ασπίδος εμφανίζονται να έχουν αποσπάσει περί τα 220.000 αυτοκίνητα, εκτινάσσοντας τον αριθμό του στόλου των αυτοκινήτων που ελέγχουν κοντά στις 620.000 – εάν σε αυτά προστεθούν και άλλα 7.500 αυτοκίνητα που έχει ασφαλισμένα η τρίτη εταιρεία του ομίλου.

Μεγάλος αριθμός οχημάτων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2007 φθάνει τις 113.000, κατευθύνθηκε στην εταιρεία «Υδρόγειος», που δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγάλο αριθμό οχημάτων -χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία- έχει συγκεντρώσει και η εταιρεία «Intersalonica». Σημαντικός αριθμός, που σύμφωνα με τα στοιχεία ανήλθε στις 58.000, κατευθύνθηκε και στην «Interamerican», ενισχύοντας τον στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων της στα 288.000 περίπου, ενώ ακολουθούν η «Ευρωπαϊκή Πίστη» και η «Interlife», που ενίσχυσαν τον στόλο τους κατά 48.000 και 39.000 αντίστοιχα. Λιγότερα, όπως τελικώς φαίνεται από τα στοιχεία, ήταν τα οφέλη για την «Εθνική Ασφαλιστική», η οποία αύξησε τον αριθμό των ασφαλισμένων αυτοκινήτων της μόλις κατά 27.000, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα για την «Αγροτική Ασφαλιστική». Η πρακτική του χαμηλού ασφαλίστρου εξακολουθεί να προβάλλεται από τις εταιρείες ως βασικό εργαλείο για την πρόσκτηση πελατείας, εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστική η αντίφαση ότι, παρά την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων και των αποθεμάτων που δημιούργησε η πολιτική εξυγίανσης των τελευταίων ετών, τα τιμολόγια των ασφαλίστρων έμειναν καθηλωμένα, στοιχείο που προκαλεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος που απομένει για την ολοκλήρωση του ελέγχου που αφορά στην οικονομική χρήση του 2006, επανέρχεται και η φημολογία για νέες ανακλήσεις αδειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή