«Πράσινο» στις επενδύσεις ΔΕΗ – ΕΛΠΕ

«Πράσινο» στις επενδύσεις ΔΕΗ – ΕΛΠΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη στήριξη στα επενδυτικά αναπτυξιακά σχέδια της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, από τη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της στη ΔΕΘ για άρση του περιορισμού αντικατάστασης ισχύος των παλαιών μονάδων της. «H κυβέρνηση σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε όσα MW επιθυμείτε σε παλαιωμένες μονάδες, ό,τι ώρα θέλετε και σε όποια περιοχή θέλετε», είπε ο κ. Σιούφας απευθυνόμενος προς τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΗ. O κ. Σιούφας δεσμεύτηκε επίσης για τη δυνατότητα αντικατάστασης του λιγνιτικού συγκροτήματος της Μεγαλόπολης με μονάδες φυσικού αερίου, ανακοινώνοντας ότι αμέσως προωθείται η επέκταση του κλάδου φυσικού αερίου από την Κόρινθο στη Μεγαλόπολη. Με φυσικό αέριο υποσχέθηκε ότι θα λειτουργήσουν μετά το 2012 και οι νέες μονάδες στην Κρήτη. Οπως είπε ο κ. Σιούφας, υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από τις διεθνείς αγορές με πλοία στο τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην Κρήτη για το σκοπό αυτό.

Κάλεσε, τέλος, τη διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε αξιοποίηση των ΑΠΕ και κυρίως μικρών υδροϋλεκτρικών σταθμών αλλά και να επεκταθεί στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης «με μεθοδευμένα βήματα».

Εγκαινιάζοντας το περίπτερο των ΕΛΠΕ, ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, συνολικού ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ, αλλά και τα έργα εκσυγχρονισμού στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης. O κ. Σιούφας χαρακτήρισε την επένδυση της Ελευσίνας από τις πιο μεγάλες που πραγματοποιεί ελληνική εταιρεία. Από το βήμα του περιπτέρου των ΕΛΠΕ ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα μεταφερθούν στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οπως είναι ήδη γνωστό τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ και με απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέλος -προεξοφλώντας τη νίκη της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές- ότι τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 15-20 ημερών από τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή