Η Βουλγαρία δεν πωλεί στην εταιρεία Chevron από τα ποσοστά της στον αγωγό

Η Βουλγαρία δεν πωλεί στην εταιρεία Chevron από τα ποσοστά της στον αγωγό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλγαρία δεν πουλάει ποσοστό από τη συμμετοχή της στο έργο του Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης στη Chevron ούτε και στην κρατική εταιρεία KazMunai Gas του Καζαχστάν, βρίσκεται όμως σε επαφή και με τις δύο εταιρείες για τη διασφάλιση ποσοτήτων πετρελαίου που θα διέρχονται του αγωγού. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Bulgargaz στο πρακτορείο Reuters Λιούμπομιρ Ντέντσεφ. Δεν εξετάζεται πλέον η προοπτική πώλησης του μεριδίου της Bulgargaz, δήλωσε ο Λιούμπομιρ Ντέντσεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιβεβαίωσε, ωστόσο, την εμπλοκή της Chevron και της KazMunaiGas σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των ποσοτήτων πετρελαίου που θα διακινούνται μέσω του αγωγού. Σύμφωνα με τον κ. Ντέντσεφ, οι δύο εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του βουλγαρικού μεριδίου, αλλά η βουλγαρική κυβέρνηση προτιμά να τους προσφέρει μερίδιο πρόσβασης για τα προϊόντα τους αντί μεριδίου ιδιοκτησίας στον αγωγό που θα μεταφέρει ετησίως 35 εκατ. τόνους πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα το Καζαχστάν δήλωσε πως βλέπει τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ως δίοδο για το πετρέλαιό του προς τη Δύση με την παράκαμψη των συμφορημένων κυκλοφοριακά στενών των Δαρδανελλίων. Από την πλευρά της η Chevron αντιμετωπίζει τον αγωγό ως πιθανή προέκταση του αγωγού που ελέγχει στην Κασπία και μεταφέρει πετρέλαιο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Αντίστοιχη με αυτήν της Βουλγαρίας φαίνεται ότι είναι η στάση και της ελληνικής επιχειρηματικής πλευράς, η οποία έχει δηλώσει επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει το μερίδιό της στη Chevron και το Καζαχστάν. Και η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να διασφαλίσει ποσότητες πετρελαίου αντίστοιχες του ποσοστού (24,5%) που κατέχει στον αγωγό. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Ρωσία στην τελευταία συνάντηση εκπροσώπων των εταιρειών από τις τρεις χώρες που συμμετέχουν στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αξίωσε από Ελλάδα και Βουλγαρία να εξασφαλίσουν ποσότητες πετρελαίου ίσες με τα μερίδιά τους ειδάλλως όλες οι αποφάσεις για την εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον αγωγό θα λαμβάνονται απλώς με την πλειοψηφία του 51% που ήδη κατέχει η ρωσική πλευρά. Η Ρωσία ελέγχει το 51% του αγωγού μέσω των εταιρειών Rosneft, Gazprom Neft και Transneft, ενώ Ελλάδα και Βουλγαρία ελέγχουν ποσοστό της τάξης του 24,5% η καθεμιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή