Προ των πυλών η πώληση του λιμένος στον Αστακό

Προ των πυλών η πώληση του λιμένος στον Αστακό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα σενάρια για το μέλλον του λιμανιού του Αστακού, αλλά και της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του, της Astakos Terminal, που μέχρι σήμερα παραμένουν υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο (90%) της ΑΕΓΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένονται εξελίξεις, μιας και τα χρονικά περιθώρια για τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου στενεύουν. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να έχει ολοκληρώσει την πώληση του Αστακού, του μοναδικού ιδιωτικού λιμανιού της χώρας ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της ΑΕΓΕΚ εξακολουθούν να είναι σημαντικές, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, αν και έχει ήδη καταβληθεί ποσό 50 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε η εταιρεία στα τέλη Ιουνίου. Ως εκ τούτου, οι δύο βασικές πιστώτριες τράπεζες -Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς- εξακολουθούν να ασκούν πίεση για ταχεία επίλυση του ζητήματος, καθώς η ΑΕΓΕΚ θα χρειαστεί και κεφάλαια κίνησης για την εκτέλεση έργων, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή μία τυχόν εξαγορά της Astakos Terminal από τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς συνεπάγεται σημαντικό χρηματοοικονομικό και φορολογικό κόστος, που θα αυξήσει κατά πολύ το τελικό τίμημα και εν τέλει θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Astakos Terminal έχει και υποχρεώσεις ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, που οφείλουν να συνυπολογιστούν στο τελικό τίμημα. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα λοιπόν διεξάγονται και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κατά κύριο λόγο για ξένους ομίλους. Το τελικό τίμημα -μαζί με τις υποχρεώσεις- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, δίνοντας στην ΑΕΓΕΚ την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις και να οδηγηθεί στην ανάκαμψη. Αλλωστε, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου δεν είναι αμελητέο, μιας και προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή