Και επίσημα η Πειραιώς στην Ουκρανία

Και επίσημα η Πειραιώς στην Ουκρανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες η εξαγορά της ουκρανικής τράπεζας International Commerce Bank (ICB) από τον όμιλο Πειραιώς. Μετά τη λήψη των εγκρίσεων από τις εποπτεύουσες αρχές στην Ελλάδα και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του 99,6% των μετοχών της ουκρανικής τράπεζας στην Πειραιώς έναντι 75,3 εκατ. δολαρίων. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί στις 18 Μαΐου.

Η International Commerce Bank ιδρύθηκε το 1994 και σήμερα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 133 σημείων παρουσίας σε 38 πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Εξυπηρετεί περισσότερους από 25.000 πελάτες και απασχολεί 910 εργαζόμενους.

Με την πραγματοποίηση της εξαγοράς, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ξεκινά την ανάπτυξή του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ουκρανίας και ενισχύει περαιτέρω τις διεθνείς δραστηριότητές του, διαθέτοντας πλέον τραπεζική παρουσία σε 8 χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Αίγυπτο, Μεγ. Βρετανία, ΗΠΑ και Ουκρανία), με 413 καταστήματα και σημεία παρουσίας στο εξωτερικό. Το ενεργητικό του ομίλου στο εξωτερικό προσεγγίζει σήμερα τα 6,3 δισ. ευρώ και απασχολεί συνολικά πάνω από 5.140 εργαζομένους στις 8 αυτές χώρες. Στα τέλη Ιουνίου το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου στο εξωτερικό ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2006 αύξηση κατά 93% ενώ οι καταθέσεις φτάνουν τα 2,87 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 122,1 εκατ. ευρώ (+72%), ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 33,3 εκατ. ευρώ (+24%). Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά 1,35 δισ. ευρώ. Η αύξηση πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ώστε να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό αλλά και η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν σε 372 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 43%, ενώ αν δεν υπολογιστούν τα έκτακτα κέρδη (από την πώληση των συμμετοχών στην ING το 2006 και της Τράπεζας Κύπρου φέτος) τότε η κερδοφορία διαμορφώνεται στα 219 εκατ. ευρώ (+49%).Το χαρτοφυλάκιο δανείων σημείωσε αύξηση 37% σε ετήσια βάση (η στεγαστική πίστη έτρεξε με +29%, τα καταναλωτικά με +33% και η καταναλωτική πίστη με +41%) ενώ οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 25%. Στο τέλος Ιουνίου το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε στα 37,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 αύξηση κατά 40%. Τέλος, χθες ανακοινώθηκε ότι η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα αρχίσει τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή