Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της προεκλογικής περιόδου

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της προεκλογικής περιόδου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και εταιρείες με εμφανή την παρουσία κερδοσκοπικών λόμπι στο μετοχολόγιό τους, ήταν οι πρωταγωνιστές και οι ηττημένοι των μετοχικών αποδόσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ολοκληρώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Από τις 16 Αυγούστου του 2007, ημέρα που ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανήγγειλε τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε συντηρητικά, σε αντίθεση με αρκετές μετοχές που κατέγραψαν ικανοποιητική απόδοση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και ανάλογες εταιρικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και ο διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής Μάνος Χατζηδάκης, στην πρώτη εικοσάδα των μετοχών με τα υψηλότερα κέρδη συμπεριλήφθηκαν επιχειρήσεις από τους κλάδους μετάλλων, ιχθυοτροφείων, πληροφορικής, τροφίμων, εμπορίου, ενώ υπήρξε και μία μετοχή του Ftse 20, η ΔΕΗ, που σημείωσε μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου άνοδο 17,08%.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν εισηγμένες εταιρείες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και αδυναμία εξεύρεσης αγοραστή.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση από πλευράς απόδοσης βρέθηκε η Yalco, για την οποία είναι σε εξέλιξη επιχειρηματικές κινήσεις όπως το άνοιγμα της αλυσίδας καταστημάτων Habitat, η επέκταση στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση των πωλήσεων των κλιματιστικών που αντιπροσωπεύει στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ακολούθησε η Centric Πολυμέσα, για την οποία τα κέρδη της μετοχής δεν συνάδουν με εξελίξεις στην εταιρεία, αφού περισσότερο κινήσεις κερδοσκοπίας φανερώνει η άνοδο του τίτλου κατά 38,15% σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η Σαράντης συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη και παράλληλα ενισχύει την γκάμα των προϊόντων της, η Forthnet προσέγγισε τα 11 ευρώ χωρίς επιχειρηματικές εξελίξεις, για τη Μοχλός το κλίμα παραμένει ομιχλώδες, ενώ η Αttica Group βρίσκεται στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών κύκλων για το εάν θα υπάρξει μεταβίβαση ή όχι της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου.

Η ανάληψη έργων το τελευταίο διάστημα ενίσχυσε την πορεία της μετοχής της Space Hellas, η Μπουτάρης επικεντρώνει αποκλειστικά τη δραστηριότητά της στο κρασί, έχοντας μεταβιβάσει αυτή της μπίρας, η Altec δείχνει ανάκαμψη στην οικονομική της δραστηριότητα, η Σιδενόρ υλοποιεί φέτος επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών της εγκαταστάσεων.

Σε ανοδική πορεία και η Rilken, εξαιτίας όμως φημών ότι εξαγοράζεται από ελληνικό φαρμακευτικό όμιλο.

Στην αντίπερα όχθη, οι προνομιούχες μετοχές (με μηδενική εμπορευσιμότητα) της ΑΝΕΚ και του Εμπορικού Δεσμού κατέγραψαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακολούθησαν οι Μύλοι Σαραντόπουλου σε έναν κλάδο που είναι στο περιθώριο των εξελίξεων, η Nexans παρά τα έργα που αναλαμβάνει κινείται σε ρηχά νερά στην αγορά λόγω παρελθόντος, η Elbisco δείχνει μία αδύναμη οικονομική πορεία που επηρεάζει και τη μετοχή.

Την πρώτη εικοσάδα των τίτλων με τις μεγαλύτερες απώλειες συμπληρώνουν οι μετοχές της Lavipharm που πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου αυτή την περίοδο, οι Ομιλοι Λαναρά (Κλωνατέξ) και Δαυίδ (Ιντεάλ), η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία είχε απώλειες -10,17%, η Sciens, η Κεραμεία Αλλατίνη, που δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί την ακίνητη περιουσία της.

Με αρνητικό πρόσημο οι μετοχές της Ριντένκο με υποτονική δραστηριότητα, η Βιοσώλ που παραμένει σταθερά κάτω από τα 30 λεπτά του ευρώ, η Χαϊδεμένος, η Επίλεκτος και η Ελφίκο από την κλωστοϋφαντουργία με την κάθετη πτώση της τελευταία δεκαετίας, η Ρόκκας, που παρατηρείται καθυστέρηση στην προώθηση των επενδύσεων από την ιδιοκτήτρια ισπανική εταιρεία Ibedrola, και η Νίκας για την οποία η αγορά λέει ότι παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση αγοραστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή