Ξεκινάει η επένδυση του ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Αλβανία

Ξεκινάει η επένδυση του ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Αλβανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να περιμένει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, προκειμένου να υπάρξει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την εμπλοκή που έχει προκύψει στην αγορά των ΗΠΑ, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του λατομείου της εταιρείας στην περιοχή Pennsuco της Φλόριντα. Από τον Ιούλιο, έχει σταματήσει η δραστηριότητα της εξόρυξης αδρανών υλικών στην περιοχή (Lake Belt), έπειτα από σχετική δικαστική απόφαση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού. Το ζήτημα που θα κρίνει την τύχη των λατομείων-ορυχείων της περιοχής αφορά το κατά πόσον υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, γεγονός που θα αξιολογείται από την έκθεση του Σώματος Μηχανικού, που όπως αναφέραμε δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους. Προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία και ως εκ τούτου και την παραγωγή του εργοστασίου τσιμέντου που διαθέτει στην περιοχή, η ΤΙΤΑΝ έχει προχωρήσει στην δημιουργία αποθεμάτων πρώτων υλών για την προσεχή διετία. Οπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη του ομίλου, πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει μόνο αν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα των λατομείων στη Φλόριντα (που άλλωστε δεν αφορά μόνο την ΤΙΤΑΝ). Ασφαλώς, η θυγατρική εταιρεία Tarmac θα έχει υστέρηση πωλήσεων, μιας και διοχέτευε στην τοπική αγορά περί τα 6 εκατ. τόνους αδρανών υλικών ετησίως.

Αναφορικά με την επένδυση του ομίλου στην Αλβανία, η εταιρεία ανέθεσε ήδη την κατασκευή του νέου της εργοστασίου σε κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία προχωράει στις πρώτες εργασίες. Η νέα μονάδα συνιστά μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και θα προσθέσει στον όμιλο ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου. Πρόκειται δε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2008. Αρχικά θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τη βάση για την επέκταση των δραστηριοτήτων και σε κοντινές περιοχές, όπως το Κοσσυφοπέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή