Υποβαθμίζει τη μετοχή των ΕΛΠΕ «για πώληση» η Goldman Sachs

Υποβαθμίζει τη μετοχή των ΕΛΠΕ «για πώληση» η Goldman Sachs

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσταση για πώληση της μετοχής των ΕΛΠΕ δίνει έκθεση της Goldman Sachs για τον πετρελαϊκό κλάδο, όπου παράλληλα βελτίωσε τη σύσταση για τη Motor Oil σε «ουδέτερη» (neutral) από «πώληση» (sell). Μάλιστα η μετοχή της ΕΛΠΕ συμπεριλαμβάνεται στην «Conviction Sell List» της Goldman Sachs από την οποία αφαίρεσε ταυτόχρονα τη μετοχή της Motor Oil. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε συνολικά τον κλάδο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων σε «ελκυστικά» (attractive) από «ουδέτερη» (neutral) εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα κινηθεί στα 80 δολάρια ανά βαρέλι το 2008 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 65 δολάρια στα 90 δολάρια το 2009 (έναντι 65 δολ.) και στα 80 δολάρια το 2010 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 42 δολάρια ανά βαρέλι.

Για τα ΕΛΠΕ η Goldman Sachs εκτιμά ότι διαθέτουν «τα χαμηλότερης ποιότητας διυλιστήρια στον κλάδο» και ότι αναμένεται να ωφεληθούν λιγότερο απ’ όλες τις εταιρείες του κλάδου από πιθανή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Ακόμη, προβλέπει ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιούν τα ΕΛΠΕ θα υπερβεί σημαντικά τον προϋπολογισμό. Αν και αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή από τα 10,5 στα 11,5 ευρώ εκτιμά ότι θα έχει μικρότερη απόδοση από το σύνολο του κλάδου και μάλιστα επισημαίνει ότι ήδη διαπραγματεύεται με premium 18% έναντι του κλάδου των διυλιστηρίων.

«Εκτιμάμε ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ θα υποαποδώσει έναντι των ομοειδών της επιχειρήσεων στο προβλεπόμενο ισχυρό περιβάλλον των διυλιστηρίων, καθώς τα χαμηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού των Πετρελαίων και η υψηλή παραγωγή είναι απίθανο να επωφεληθούν στον ίδιο βαθμό που θα επωφεληθούν τα υψηλής ποιότητας διυλιστήρια. Επιπλέον, είναι πιθανό ο όμιλος να ανακοινώσει υψηλότερο κόστος για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας» εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.

Αντίθετα, πιστεύει ότι η Motor Oil είχε σημαντική υποαπόδοση του κλάδου το τελευταίο διάστημα και συνεπώς το περιθώριο πτώσης είναι περιορισμένο στα τρέχοντα επίπεδα. Γι’ αυτόν τον λόγο βελτίωσε τη σύσταση για τη μετοχή και αύξησε την τιμή-στόχο κατά 13% στα 21,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου περίπου 20%.

Σε άλλη έκθεση η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν στα 85 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν αποκλείει να φτάσει έως τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω της περιορισμένης προσφοράς. Οι εκτιμήσεις του ξένου οίκου είναι αυξημένες κατά 13 δολάρια σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις του καθώς η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 80,36 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και κινήθηκε στα ίδια επίπεδα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα δεν ήταν αρκετή ώστε να αλλάξει την ψυχολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή