O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χειρισμός της οικονομίας μάλλον τους «έκαψε»

Από απόσταση θα βλέπουν τη Βουλή οι κ. Χριστοδουλάκης, Φωτιάδης, Γεωργακόπουλος, Ανωμερίτης, και Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια διαχειρίστηκαν την οικονομία του τόπου. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι κ. Παπαντωνίου (δεν ήταν υποψήφιος) και Δρυς (απουσιάζει από τη Βουλή από το 2004), οι οποίοι επίσης βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου. Θα έλεγε κανείς ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει εκτός της επιτήρησής τους όπως έγινε και με τις Βρυξέλλες. Αλλά τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά και η απομάκρυνση από τη Βουλή μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τις πολιτικές που κατά καιρούς εφήρμοσαν.

Οταν το Ντουμπάι αναδεικνύεται

Διμερές Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη την Παρασκευή, μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος και της Εποπτικής Αρχής του Ντουμπάι. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο κ. Αλέξιος Πιλάβιος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος και ο κ. David Knot, διευθύνων σύμβουλος της Εποπτικής Αρχής του Ντουμπάι (DFSA), στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην Αθήνα. Καθώς οι ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι, αυτή η διμερής σχέση θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς και οι δύο εποπτικές αρχές βασίζονται στην ποιότητα των κανονιστικών προτύπων που έχουν υιοθετηθεί στην επικράτεια της κάθε αρχής.

Αύξηση τιμών και… φόρων

Μια ελάχιστη αύξηση της μέσης τιμής των ξενοδοχείων σε Αθήνα – Αττική, κατά 1 ευρώ, παράγει επιπλέον έσοδο για τα ξενοδοχεία της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο φορολογούμενο αποφέρει στο κράτος περί τα 2 εκατ. ευρώ. Επικαλούμενοι αυτή την εκτίμηση οι ξενοδόχοι της Αθήνας ζητούν επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης μιας σειράς ζητημάτων που θα ενισχύσουν το τουριστικό προφίλ της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι κάθε 1 ευρώ αύξηση στη μέση τιμή των ξενοδοχείων της Αθήνας, δημιουργεί 100-130 νέες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια απλή αλλά κρίσιμη παράμετρο, η οποία πρέπει να συνεκτιμηθεί απ’ όλους -πολιτεία, ιδιώτες επαγγελματίες, αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.- ως «ανταποδοτική επένδυση», όταν αποφασίζονται τα ποσά που θα επενδυθούν τόσο για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και για την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Μεταβολές στα μετοχολόγια

Σε 10 εισηγμένες παρατηρήθηκαν μεταβολές στη μετοχική τους σύνθεση στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου που δημοσιοποίησε χθες η ΕΧΑΕ. Η σημαντικότερη μεταβολή ήταν η αύξηση της συμμετοχής της MIG στον ΟΤΕ από 5,300% σε 10,805% στις 14 Σεπτεμβρίου. Ακόμη αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της Νηρεύς το Smallcap World Fund, διαθέτοντας το σύνολο της συμμετοχής του, ήτοι 5,131%. Στο 72,980% από 72,520% ανήλθε στις 11/09/07 το συνολικό ποσοστό της J&P Αβαξ στην εταιρεία Αθηνά, ύστερα από τη λήξη της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007. Στο 9,470% από 8,690% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής του κ. Κρεμμύδα Κωνσταντίνου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Γενική Εμπορίου και Βιομηχανία. Ποσοστό 82,220% της Unisystems από 80,320% κατείχε η Info-Quest στις 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης που απηύθυνε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της πρώτης στα 2,10 ευρώ. Η InFoQuest συγκέντρωσε τελικά το 90,04% της θυγατρικής της (η δημόσια πρόταση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή) και αφορά πλέον τη διοίκηση Φέσσα εάν θα προχωρήσει σε squezze out και οριστική έξοδο της μετοχής από το χρηματιστήριο, ή θα παραμείνει στο ταμπλό με μηδενική εμπορευσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή