Η Αθήνα σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κλίμα

Η Αθήνα σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κλίμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε η ηρεμία στα 3 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Euronext) με αποτέλεσμα να ωφεληθεί και η Αθήνα, καθώς η αρνητική πορεία των συναλλαγών στις πρώτες ώρες, έδωσε τη θέση της στο θετικό γύρισμα αφού εμφανίσθηκαν αγοραστές για μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,26%, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη δεύτερη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 1,33%, η Πειραιώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,66%.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποδέχθηκε θετικά την επανεκλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο πηδάλιο της χώρας, αλλά ήδη από τη χθεσινή ημέρα απέκτησε τον ίδιο βηματισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων επενδυτών εντοπίζεται στις μετοχές που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε πρώτη ζήτηση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι κλάδοι αιχμής όπως είναι η ενέργεια, η ακτοπλοΐα, τα τρόφιμα, η μεταλλουργία.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετά από αρκετές διακυμάνσεις έκλεισε σε ποσοστό 0,61% και διαμορφώθηκε στις 4.922,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 414,60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 115,6 εκατ. ευρώ.

Στους επιμέρους κλάδους, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η υγεία, οι κατασκευές και τα ΜΜΕ. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν το εμπόριο, τα ταξίδια – αναψυχή, τα βιομηχανικά προϊόντα και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, 130 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 114 που υποχώρησαν. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Sprider σε ποσοστό 23,58% και ακολούθησαν οι εξής μετοχές: Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι 13,38%, Βιοσώλ 10,71%, Μπουτάρης (πα) 9,88%, Χατζηιωάννου(κ) 8,72%, Κούμπας 7,50%, Βιοσώλ(π) 7,41%, Blue Star 6,11%, Καραμολέγκος 4,93%, Εκτέρ 4,71%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Euroline σε ποσοστό -12,08% και ακολούθησαν οι εξής μετοχές: Τσουκαρίδης -9,73%, Ευρωσυμμετοχές -7,53%, Κτήμα Λαζαρίδης -6,94%, Ανέκ(π) -6,67%, Ιμάκο -5,06%, Εβροφάρμα -4,55%, Νίκας -4,30%, Ζάμπα -4,21%, Λυμπέρης -4,17%, Lavipharm -3,53%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή