O ΔΗΚΤΗΣ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πείραμα επανάληψης του «μοντέλου Μπέζα»

Η επιλογή του Αντώνη Μπέζα ως αντικαταστάτη του Α. Ρεγκούζα στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών αποδείχθηκε επιτυχής. Νέος, άφθαρτος, χαμηλών τόνων, απών από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ακριβοθώρητος για τους δημοσιογράφους, εργατικός και κυρίως αποτελεσματικός. Από τότε ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι ένθερμος οπαδός του «μοντέλου Μπέζα» όπως φαίνεται από την επιλογή του Ν. Λέγκα που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό για τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας. Μακάρι να του βγει, για το καλό των δημοσίων οικονομικών και του πολιτικού προσωπικού του τόπου.

Και νέοι γενικοί γραμματείς

Αλλαγές θα υπάρξουν και στους γενικούς γραμματείς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας ζήτησε από τον γ.γ. του υπ. Οικονομίας Κωστή Μουσουρούλη να τον ακολουθήσει γεγονός που μάλλον θα συμβεί. Αυτό θα σημάνει βέβαια ότι ο κ. Αλογοσκούφης (και ο νέος αρμόδιος για τα κοινοτικά υφυπουργός κ. Γ. Παπαθανασίου) θα στερηθούν τις υπηρεσίες ενός ιδιαιτέρως χρήσιμου στελέχους που ξέρει τα θέματα καλά. Από το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου λέγεται ότι αποχωρεί και ο γ. γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Γ. Κουρής.

Ξέρει και τον φοβούνται

Μπορεί ο προκάτοχός του να απείχε από τα θέματα των επικοινωνιών, ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης, είναι εμβριθής στις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα, στο Στρασβούργο όπου βρίσκονταν για πολλά χρόνια, είχε άμεση γνώση των συναισθημάτων που τρέφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βήματα της χώρας μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι σίγουρο δε ότι στις τηλεπικοινωνίες δεν είναι όλοι χαρούμενοι, από την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο.

Στην πιο σημαντική «βιομηχανία»

Στα βαθιά νερά θα βουτήξει με το βάπτισμα ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος καθώς το Νοέμβριο θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές διεθνείς εκθέσεις την WTM στο Λονδίνο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι ο τρίτος κατά σειρά υπουργός που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού μετά τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και την κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Σε σχέση με τον ΕΟΤ σε 56 χρόνια έχουν χρισθεί 41 άτομα γενικοί γραμματείς. Τρία άτομα έχουν χρισθεί επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 2004 στην ηγεσία του EOT βρέθηκαν 9 πρόσωπα. H δεκαετία του ’90 διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ των συχνότερων αλλαγών με 12 άτομα να τίθενται επικεφαλής στον EOT, στη δεκαετία του ’80 σημειώθηκαν 8 αλλαγές, στη δεκαετία του ’70 και του ’60 σημειώθηκαν από 6 αλλαγές ενώ στη δεκαετία του ’50 μόνο 4 αλλαγές.

Το φιλί της ζωής

Το φιλί της ζωής στη μετοχή της Emporiki Bank, δίνει η μαμά Credit Agricole η οποία τις τελευταίες εβδομάδες αγοράζει συστηματικά μετοχές της τράπεζας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τις αγορές αυτές, ανεκόπη η πτωτική πορεία της μετοχής της Emporiki που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να διολισθήσει στα επίπεδα των 19 ευρώ. Τις τελευταίες 20 ημέρες η Credit Agricole έχει αγοράσει μέσω Χ.Α. περισσότερες από 250.000 μετοχές της Εμπορικής και συνεχίζει. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές γίνονται για να ενισχυθεί η τιμή της τράπεζας και να περιοριστούν οι υποαξίες στο χαρτοφυλάκιο του γαλλικού ομίλου!

Εχει ακόμα φουρτούνες

Καπετάνιος σε πλοίο με σωστή «ρότα» αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκης. Ωστόσο, απαιτείται καλή διαχείριση, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα ορισμένα εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «καυτές πατάτες», όπως το θέμα των λιμένων και η είσοδος ιδιωτών επενδυτών σε αυτά. Στην ακτοπλοΐα, εκκρεμούν ακόμη: η κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων και ο επίναυλος 3%, στους ναύλους. Επίσης, ανοιχτό είναι και το θέμα της εξυπηρέτησης μικρών νησιών με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή