Εντονη παρουσία της Εθνικής στην Αίγυπτο

Εντονη παρουσία της Εθνικής στην Αίγυπτο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύει την παρουσία του στην αγορά της Αιγύπτου ο Ομιλος Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία 10 καταστημάτων στη γειτονική χώρα με στόχο να αποκτήσει ουσιαστική παρουσία στη μεγάλη, και ταχέως αναπτυσσόμενη, αγορά της Αιγύπτου.

Μέχρι στιγμής, η τράπεζα διατηρεί περισσότερο τυπική παρουσία, διαθέτοντας μόνο 1 κατάστημα και απασχολώντας 36 εργαζόμενους. Η επέκταση των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΤΕ, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης: o πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τα 80 εκατ., το ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 334 δισ. δολάρια, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 7% σε ετήσια βάση.

Οι επιτελείς του ομίλου εκτιμούν ότι πρόκειται για μια αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση της Εθνικής θα ενδυναμώσει αποφασιστικά τη διεθνή παρουσία της. Στελέχη της ΕΤΕ αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η αγορά της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιαιτερότητες και ειδικά χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας με ντόπιους επιχειρηματικούς οργανισμούς με στόχο την κοινή ανάπτυξη.

Παράλληλα, στελέχη της Εθνικής παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Banque Du Caire, στην πώληση της οποίας προχωρά η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Η Banque Du Caire, ιδρύθηκε το 1952 και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιγυπτιακές τράπεζες κατέχοντας μερίδιο αγοράς βάσει ενεργητικού 6,3%, ενώ το δίκτυό της αριθμεί τα 230 σημεία.

Η Εθνική εδώ και πολλούς μήνες διερευνά τις δυνατότητες επέκτασης στην Αίγυπτο και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Bank Of Alexandria. Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις στα ύψη και η Εθνική εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε εξαγορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ετσι η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε σε πρώτη φάση να δοθεί βάρος στην αυτόνομη επέκταση στη χώρα και παράλληλα να αναζητηθούν ευκαιρίες εξαγοράς ή στρατηγικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι και η Eurobank EFG επιδιώκει την επέκταση των εργασιών της στην Αίγυπτο. Σήμερα από ελληνικής πλευράς ισχυρή παρουσία στη χώρα έχει ο όμιλος Πειραιώς που το 2005 εξαγόρασε την Egyptian Commercial Bank. Η Πειραιώς διαθέτει στη χώρα δίκτυο 40 καταστημάτων, το ενεργητικό της ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και κατέχει μερίδιο αγοράς 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή