Η κυβέρνηση αναζητεί οριστική και ταχεία λύση για την Ολυμπιακή

Η κυβέρνηση αναζητεί οριστική και ταχεία λύση για την Ολυμπιακή

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστική και όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση για την Ολυμπιακή αναζητεί η κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι έχει θέσει το κλείσιμο της υπόθεσης του εθνικού αερομεταφορέα στις προτεραιότητές της. Τα νομικά κωλύματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επίσης και το γεγονός ότι η τύχη της Ολυμπιακής βρίσκεται στον αέρα από το 1994, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης, επιτάσσουν την άμεση εξεύρεση λύσης. Εξερχόμενος μάλιστα σήμερα του Μεγάρου Μαξίμου ο νέος υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού οι οποίες έκαναν λόγο για κλείσιμο της εταιρείας σε περίπτωση που δεν βρεθεί ιδιώτης επενδυτής αφού φυσικά ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης για κλείσιμο της υπόθεσης είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για ένα αγκάθι το οποίο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Οι συσσωρευμένες ζημιές του Ομίλου ανέρχονται σε 1,58 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι ζημιές χρήσης του 2006 που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Η χρονική συγκυρία, βέβαια, κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για ενδεχόμενες τολμηρές κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών.

Ωστόσο, το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που η εταιρεία κλείσει αναμένεται τεράστιο. Αρκεί να συνυπολογίσει κανείς ότι ο Ομιλος απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους, σε μόνιμη και εποχική βάση οι οποίοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε δραστικές κινητοποιήσεις. Αναλυτικά στην Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες απασχολούνται 2.800 μόνιμοι και 3.500 εποχικοί υπάλληλοι, στις Ολυμπιακές Αερογραμμές 2.000 μόνιμοι και περίπου 100 εποχικοί, ενώ και η Αεροπλοΐα απασχολεί περίπου 450 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και λίγες δεκάδες εποχικούς. Οσον αφορά την Κομισιόν, αυτή έχει επιδικάσει στην Ολυμπιακή 540 εκατ. ευρώ ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ενώ η εταιρεία απαιτεί με αποφάσεις διαιτητικών δικαστηρίων από το Δημόσιο την επιστροφή 580 εκατ. ευρώ περίπου, ποσά τα οποία εάν συμψηφιστούν μηδενίζουν το χρέος της Ολυμπιακής απέναντι στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή