Δύο παραιτήσεις με νόημα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Δύο παραιτήσεις με νόημα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συνεχίζεται. Δύο βασικά στελέχη του και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Κουρής, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και ο κ. Πάνος Τσουπίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπέβαλαν την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους, οι οποίες κι έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Και οι δύο προέβαλαν προσωπικούς λόγους για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, αλλά το γεγονός ότι τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στο ζήτημα των ομολόγων, ενδεχομένως να έπαιξε το ρόλο του. Η πολιτική κάλυψη που τους παρείχε πάντως ο κ. Αλογοσκούφης ήταν ξεκάθαρη, αν και ποτέ δεν υπήρξε ανάλογη κατηγορηματική θέση από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εξέλιξη αυτή, συνδυάστηκε και με την αποχώρηση του κ. Πέτρου Δούκα από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών.

Ως γνωστόν, ο τελευταίος μετακινήθηκε στο υπουργείο των Εξωτερικών, «πληρώνοντας», όπως υποστηρίζεται, από πολιτικής πλευράς τη διάσταση που πήρε το ζήτημα. Το ίδιο εν πολλοίς λέγεται ότι συνέβη και με την περίπτωση του κ. Κουρή. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσουπίδη ενδεχομένως να στοίχισε και το γεγονός ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ο μοναδικός ελληνικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είχε τοποθετήσει κάποια κεφάλαια σε σύνθετα προϊόντα αυξημένου ρίσκου, όπως αυτά που προκάλεσαν την τελευταία διεθνή κρίση.

Ο κ. Κουρής δεν δέχθηκε να κάνει καμιά δήλωση, για να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους της αποχώρησής του. Οπως έλεγε όμως σε συνεργάτες του τα τελευταία 24ωρα, ήταν απαυδησμένος από τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων και είχε αποφασίσει να παραιτηθεί πολύ καιρό πριν. Προτίμησε όμως να περιμένει, ώστε να περάσουν οι εκλογές και να καταρτιστεί το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης των ομολόγων αφού ήταν ο άνθρωπος που λόγω θέσης είχε υπογράψει τη σύμβαση με την JP Morgan για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ως ο ενορχηστρωτής της έκδοσης δομημένων ομολόγων και της αγοράς τους από τα ταμεία σε υψηλές τιμές.

Ο κ. Κουρής στοχοποιήθηκε από την αντιπολίτευση εξαιτίας μιας τροπολογίας για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γενικών γραμματέων υπουργείων η οποία θεωρήθηκε φωτογραφική για τον ίδιο και η οποία τελικώς απεσύρθη.

Οι άμεσοι προϊστάμενοί του, ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τον στήριξαν δημοσίως κατά την περίοδο που το σκάνδαλο κυριαρχούσε στην πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η παραμονή του στη θέση του και μετά τις εκλογές θα έδινε στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ και η αποχώρηση του κ. Δούκα από το υπουργείο Οικονομικών συνέβαλε στην απόφασή του.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας την Παρασκευή το απόγευμα ήταν μάλλον λιτή: «Ο κ. Κουρής υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους. Ο υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον κ. Κουρή να παραμείνει στη θέση του έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2007, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2008. Σε επιστολή του, ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Κουρή για τη μεγάλη συμβολή του στη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και γενικότερα στην επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Ο Γ. Κουρής υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα, ενώ από τον Απρίλιο του ’90 έως τον Ιανουάριο του ’92 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητες τη δημοσιονομική πολιτική και τη φορολογία.

Ως αντικαταστάτης του κ. Κουρή φέρεται ο νυν ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Λ. Παπάζογλου, ενώ για τη θέση του Τσουπίδη ακούγονται διάφορα ονόματα από τον τραπεζικό κι όχι μόνο χώρο (Βαράγκης, Φιλιππίδης κ.ά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή