Η παρουσία της MIG «ακυρώνει» τα σχέδια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ

Η παρουσία της MIG «ακυρώνει» τα σχέδια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλοκές στα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ προκαλεί η συμμετοχή της Marfin Investment Group στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Κορυφαίος παράγων του υπουργείου Οικονομίας τονίζει στην «Κ» ότι «όσο έχει η Marfin το 10% του ΟΤΕ δεν θα γίνει placement». Η δήλωση αυτή αντανακλά τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση για τις προθέσεις του κ. Α. Βγενόπουλου σε σχέση με τον ΟΤΕ.

Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον κ. Βγενόπουλο στις αρχές αυτής της εβδομάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα του ζητήσει να εξηγήσει δημοσίως ποια είναι τα σχέδιά του για τον Οργανισμό. «Για μας ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας επενδυτής, που αγοράζει χωρίς να ξέρουμε γιατί. Θα πρέπει να ενημερώσει όχι μόνο εμάς, αλλά και την αγορά», λέει.

Αυτό που τονίζουν από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου είναι πως η ισχυρή παρουσία της MIG στη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ «ακυρώνει» τα σχέδια για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω placement, δηλαδή με την εφαρμογή του «μοντέλου Εθνική» που όπως έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης αποτελεί την εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που δεν βρεθεί τηλεπικοινωνιακός οργανισμός να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στον Οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας έχει δηλώσει πως σε αυτή την τετραετία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ είτε με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, είτε μέσω placements σε θεσμικούς επενδυτές, με το Δημόσιο να διατηρεί ένα μικρό ποσοστό 5% – 10%, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, δεδομένου ότι ο Οργανισμός διασφαλίζει τις τηλεπικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της κυβέρνησης κ.λπ. «Εάν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, εκτιμά το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, η Marfin κατά πάσα πιθανότητα θα πουλήσει μαζί με το Δημόσιο».

Δεδομένου, όμως, ότι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πριν από λίγους μήνες απέβη άκαρπη και καθώς δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, τα placements προέβαλαν μέχρι τώρα ως η πιο πιθανή λύση. Ωστόσο, η εμπλοκή της MIG αναδεικνύει τα προβλήματα που έχει αυτή η επιλογή. Σήμερα, το Δημόσιο κατέχοντας το 30% μπορεί να ελέγξει τον Οργανισμό. Εάν το ποσοστό του μειωθεί στο 5% – 10% ο ΟΤΕ θα καταστεί έρμαιο των αποφάσεων οποιουδήποτε μαζέψει την πλειοψηφία από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή