Οι μετοχές ευκαιρίας και το ακραίο σενάριο

Οι μετοχές ευκαιρίας και το ακραίο σενάριο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντως με βάση την πορεία της εξυγίανσης του ΟΤΕ, η Marfin αγοράζει φθηνά. Οι αγορές των μετοχών ΟΤΕ έγιναν μεταξύ 22 και 24 ευρώ, ενώ όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν ότι σύντομα η τιμή της μετοχής θα βρεθεί στα 25-26 ευρώ. Η Μorgan Stanley μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η μετοχή να φτάσει στα 30 ευρώ, υπό κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. επίλυση του θέματος εργοδοτικών εισφορών στον ΟΤΕ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εξαγορά μειοψηφιών Cosmote κ.ά.).

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Marfin βάζει πλώρη για το management του ΟΤΕ, αγοράζοντας από την αγορά και μη καταβάλλοντας το υπερτίμημα (premium) που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. H ίδια η Marfin κατέβαλε υπερτίμημα 38% για την απόκτηση του ελέγχου στην Vivartia, ενώ θεωρείται εύλογο ένα υπερτίμημα της τάξης του 25% σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και σε ένα ακραίο σενάριο, το Δημόσιο θα μπορούσε να χάσει το management, χωρίς να πάρει ευρώ – πόσω δε μάλλον ένα υπερτίμημα.

Χωρίς ρόλο

Το πιο σημαντικό όμως σε μια περίπτωση ελέγχου του ΟΤΕ από τη Marfin, είναι ότι ο οργανισμός χάνει τον αναπτυξιακό ρόλο του στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος μπορεί στο παρελθόν να έδειξε ότι έχει χαμηλά αντανακλαστικά, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις επικοινωνίες της χώρας στα επόμενα -τουλάχιστον- 5 έως 10 χρόνια. Η υπόθεση της ευρυζωνικότητας είναι ενδεικτικό παράδειγμα του ρόλου του ΟΤΕ, αφού ο ίδιος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος, μεταβάλλοντας καθοριστικά την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στη χώρα.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ όπως αναφέρουν οι αναλυτές διαθέτει πολλές κρυμμένες αξίες. Η ακίνητη περιουσία του είναι μια από αυτές, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης και ακινήτων της χώρας μετά την εκκλησία. Κάποιοι αποτιμούν την ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ξεπερνά τα 2,0 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν την αξία αυτή περίπου σε 400 έως 700 εκατ. ευρώ.

Το πιο κρίσιμο απ’ όλα ωστόσο είναι, ότι τόσο στο πρόγραμμα της Ν.Δ. το 2004, όσο και η δηλωμένη κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου ήταν ο στρατηγικός επενδυτής. Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα απέρριψε τη συνεργασία με την Telekom Austria, γιατί δεν είχε το κατάλληλο μέγεθος για να τροφοδοτήσει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά οράματα του ΟΤΕ. «Μπορεί σήμερα τα «οράματα» αυτά να υλοποιήσει η Marfin», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς.

Το μοντέλο

Τέλος, είναι προφανές ότι, αντίθετα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, στον ΟΤΕ δεν μπορεί να υπάρξει «μοντέλο Εθνικής». Στην Εθνική Τράπεζα τον έλεγχο τον έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ στον ΟΤΕ η συμμετοχή των Ταμείων είναι περιορισμένη, αν όχι ανύπαρκτη. Επιπλέον, εφόσον το Δημόσιο μειώσει τη συμμετοχή του στο 5%-10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Αλογοσκούφη, τότε είναι σίγουρο ότι η Marfin μπορεί να ελέγξει τον ΟΤΕ, ακόμη και με το 10,8% που διατείνεται ότι κατέχει. Είναι προφανές ότι ο κ. Αλογοσκούφης είναι και ο αρμόδιος, που θα πρέπει να βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή