Πέντε νέες αποφάσεις αλλάζουν και πάλι τις συναλλαγές στο Χ.Α.

Πέντε νέες αποφάσεις αλλάζουν και πάλι τις συναλλαγές στο Χ.Α.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή κατάργηση του φόρου 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσα στο 2008, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MiFiD, η έναρξη της Εναλλακτικής Αγοράς τον προσεχή Οκτώβριο και η εισαγωγή των διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που αναμένει η χρηματιστηριακή και επιχειρηματική κοινότητα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, έχει τεθεί και το θέμα της φορολόγησης των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στο χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τον υπουργό Οικονομίας και τους συνεργάτες του.

Ο λόγος που το Δημόσιο και οι χρηματιστηριακοί φορείς προτίθενται να μειώσουν το κόστος των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι ότι με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας MiFID -που θα ισχύσει από τη 1η Ιανουαρίου 2008 σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη- θα μπορούν να πραγματοποιούνται εξωχρηματιστηριακές αγοραπωλησίες μετοχών.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συστήσουν μηχανισμούς πολυμερούς διαπραγμάτευσης, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Τους προηγούμενους μήνες, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος είχε εμφανισθεί με δηλώσεις του αισιόδοξος για τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων στο Χρηματιστήριο από το 2008.

Η κοινοτική οδηγία ΜiFiD, που θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας από τις αρχές του 2008, αλλάζει τα δεδομένα για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών προκειμένου να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

– Ελάχιστα ίδια κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ για τις ΑΕΠΕΥ που θα κάνουν διαχείριση χαρτοφυλακίου, λήψη, διαβίβαση εντολών και θα παρέχουν επενδυτικές συμβουλές.

– Ελάχιστα ίδια κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τα προαναφερθέντα συν φύλαξη τίτλων στο Χ.Α., καθώς και συναλλαγές στο Χ.Α.

– Ελάχιστα ίδια κεφάλαια ύψους 6 εκατ. ευρώ για τα ανωτέρω συν αναδοχές, συν ειδική διαπραγμάτευση, για ίδιο λογαριασμό τόσο στο Χ.Α. όσο και σαν εσωτερικοποιητές. Τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια σήμερα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών είναι 3 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τηνλειτουργία της Εναλλακτικής Αγοράς τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες της ΕΧΑΕ εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα για να προετοιμασθεί η είσοδος αρχικά 5 με 10 εταιρειών, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, φιλοδοξία της ΕΧΑΕ είναι να λειτουργήσει η ΕΝ.Α. τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το κόστος εισαγωγής δεν θα ξεπερνά τις 11.500 ευρώ και είναι το χαμηλότερο από αλλες αντίστοιχες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους και τα ρίσκα που ενέχει η νέα αγορά, πλην όμως τονίζει ότι θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φτάνοντας στο σημείο να περάσουν στη συνέχεια σε μία από τις μεγάλες κατηγορίες του Χ.Α.

Στόχος είναι η ΕΝ.Α να αποτελέσει το φυτώριο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να εξελιχθούν. Λόγω του τοπικού «χρώματος» και δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα τύχουν της προσοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, αλλά και ξένων ιδιωτών.

Εως το τέλος του έτους, θα εισαχθεί για πρώτη φορά στην ελληνική κεφαλαιαγορά το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, γνωστό διεθνώς ως Exchange Traded Fund (ΕΤF).

Τα μερίδια ΔΑΚ είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από ΑΕΔΑΚ και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, μέσω των μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές.

Τα ΔΑΚ απευθύνονται στους επενδυτές εκείνους που δεν έχουν τη γνώση ή τον χρόνο να αποφασίσουν από μόνοι τους ποιες μετοχές θα πρέπει να επιλέξουν για το χαρτοφυλάκιό τους και επιθυμούν να επενδύουν σε ένα «καλάθι» μετοχών, διασπείροντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο των επενδύσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή