Εσοδα 4 εκατ. ευρώ αναμένει η ΒΙΑΝΕΞ από το νέο φάρμακο

Εσοδα 4 εκατ. ευρώ αναμένει η ΒΙΑΝΕΞ από το νέο φάρμακο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 πρόκειται να διαθέσει στην ελληνική αγορά στις αρχές του Οκτωβρίου η Βιανέξ. Παράλληλα, εντός του επόμενου δωδεκαμήνου η φαρμακευτική εταιρεία αναμένεται να λανσάρει ακόμη δύο νέα φάρμακα, το ένα για τη χοληστερίνη και το δεύτερο για το έιτζ.

Αναλυτικότερα, την 1η Οκτωβρίου, πρόκειται να ξεκινήσει η πώληση του Januvia, το οποίο εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων. Για τη εισαγωγή του στην Ελλάδα, η Βιανέξ συνεργάστηκε με την ερευνήτρια πολυεθνική εταιρεία Merck Co ή MSD όπως είναι η επωνυμία της στην Ευρώπη, η οποία έχει αναλάβει την παγκόσμια διάθεσή του.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Οκτώβριο του 2006, έχοντας συνταγογραφηθεί σε πάνω από 300.000 ασθενείς, ενώ έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2007. Κυκλοφορεί στις ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Σκανδιναβικές χώρες, Ιρλανδία και Κύπρο.

Το νέο φάρμακο καινοτομεί καθώς δρα στην περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα, διαθέτει δηλαδή φυσιολογικό μηχανισμό δράσης, αφού ενισχύει ένα μηχανισμό που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό του ανθρώπου, ενώ δεν προκαλεί υπογλυκαιμίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις του Januvia αναμένεται να προσθέσουν στον συνολικό τζίρο της Βιανέξ περί τα 4-5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εχει προβλεφθεί ότι μέχρι το 2010, οι πωλήσεις του παγκοσμίως θα ανέλθουν στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός τζίρος της εγχώριας αγοράς του διαβήτη από πώληση φαρμάκων και ινσουλίνης διαμορφώνεται σε ετήσια βάση σε 132 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό υπερπολλαπλασιάζεται και ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν όλες οι δαπάνες για φάρμακα, εξετάσεις, παθήσεις και επεμβάσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως έμφραγμα, νεφροπάθειες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Στην Αμερική, οι συνολικές δαπάνες για τον διαβήτη (δισκία και ινσουλίνη) ανήλθαν το 2005 σε 17,4 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 1995.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου η εγχώρια αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 16%.

Η Βιανέξ διαθέτει στην Ελλάδα 4 ιδιόκτητα εργοστάσια, προσφέροντας συνολικά περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο τζίρος της το 2006 ανήλθε στα 286,1 εκατ. ευρώ. από 249,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή