O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δεν απεικονίζεται στο καινούργιο ευρώ

Εκτός ευρώ μένει η Τουρκία… Οχι στην πράξη, καθώς αυτό είναι κάτι που μόνον οι ερχόμενες δεκαετίες μπορούν να κρίνουν, αλλά στην εικόνα· για την ακρίβεια, στον χάρτη της Ευρώπης που κοσμεί την κοινή όψη των νέων κερμάτων του ευρώ που θα τεθούν σε κυκλοφορία από την Πρωτοχρονιά με την προσχώρηση της Μάλτας και της Κύπρου. Αρχικά η Επιτροπή είχε προτείνει την ένταξη και περιφερειακών χωρών όπως η Τουρκία. Ομως, τελικά, οι κυβερνήσεις την «έκοψαν». Αυτό προκάλεσε τη μεγίστη οργή ευρωβουλευτών που έχουν… αισθήματα φιλικά προς την Τουρκία, όπως ο Ιταλός Μάρκο Πανέλα, αλλά στην περίπτωσή τους ισχύει το περί… απομάκρυνσης από το ταμείο: η απόφαση ελήφθη το 2005 και τώρα πια ουδεμία αλλαγή γίνεται δεκτή.

Ενισχύει το ταμείο της

Στην πώληση 3,3 εκατ. ιδίων μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προχώρησε η Eurobank EFG. Από την πώληση των μετοχών η τράπεζα εκτιμάται ότι θα εισπράξει περί τα 82 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιες μετοχές που διατέθηκαν αντιστοιχούν στο 0,63% του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας.

11% με το «καλημέρα»

Η δημόσια πρόταση της ΕΤΕ για το υπόλοιπο 23,08% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Εθνικής Ασφαλιστικής, προχωράει εντυπωσιακά. Πριν καν συμπληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διατυπώσεις, η Εθνική συγκέντρωσε από την αγορά περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλαδή περίπου 15 εκατ. μετοχές επί συνόλου 130 εκατ. μετοχών.

Στην ουρά για το Χ.Α.

Τουλάχιστον 2 νέες εισαγωγές μέχρι το τέλος του 2007 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μεταξύ των υποψηφίων προς εισαγωγή επιχειρήσεων είναι η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του Ομίλου Τέρνα, και η Pasal Development, συμφερόντων της οικογένειας Θεοδωρίδη που ελέγχει τη Sato. Το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει ακόμη η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η Exalco του εισηγμένου Ομίλου Βιοκαρπέτ, ενώ και ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, βασικός μέτοχος των Μινωικών Γραμμών, έχει εκφράσει τη πρόθεσή του για την εισαγωγή της θυγατρικής, Hellnic Seaways. Στις υποψήφιες προς εισαγωγή εταιρείες για την εναλλακτική αγορά έχουν ακουσθεί τα ονόματα των αλυσίδων Mastiha shop, Λητώ και Αpivita.

Σενάρια που δεν επαληθεύονται

Σήμερα το πρωί αναμένει η διοίκηση του Ιασώ την εισήγηση του συμβούλου της NBGI για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Ιασώ General, την οποία θα θέσει προς συζήτηση στο Δ.Σ. την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν ήδη λόγο ότι το Ιασώ General εξετάζει -έστω και μεταγενέστερα- την είσοδό του στο Χ.Α. Το σενάριο επανέρχεται σε τακτά διαστήματα, χωρίς να έχει βάση -τουλάχιστον προς το παρόν- καθώς η εταιρεία έχει μεγάλο δανεισμό και όχι επαρκείς κερδοφόρες χρήσεις.

Απευθύνονται στους ιδιώτες

Σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα προστρέχουν πολλές νομαρχίες προκειμένου να ξεκινήσουν μόνες τους τη διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής τους επάρκειας. Ηδη οι νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Πρεβέζης, Ηρακλείου και Βοιωτίας έχουν μπει στη διαδικασία και για τον λόγο αυτό ζητούν από το υπουργείο να τους καταβάλει τη δαπάνη. Το ποσό, σύμφωνα με όσα οι νομάρχες υποστηρίζουν, αγγίζει τα 50.000-60.000 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο προέβησαν σε αυτή την επιλογή, ήταν η αποφυγή καθυστερήσεων για την απόκτηση του απαραίτητου iso. Βεβαίως, δεν αφορά την πλειοψηφία των Ν.Α. αυτή η τακτική, μιας και πολλές είναι εκείνες που θα περιμένουν τον τεχνικό σύμβουλο της «ΝΟΜΑΡΧΙΑ Α.Ε.» να ολοκληρώσει για λογαριασμό τους τη διαδικασία πιστοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή