Αργότερα η συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote

Αργότερα η συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote. To σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών που προέβλεπε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ και ανταλλαγή μετοχών με την Cosmote οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, καθώς κυβέρνηση και διοίκηση (ΟΤΕ) φοβούνται την περαιτέρω αποδυνάμωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας.

Οι αναλυτές και οι επενδυτικοί οίκοι επικροτούν μια «γρήγορη» συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος όμως του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, φέρεται ως ιδιαίτερα απρόθυμος να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των «σειρήνων» εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον να απαιτούν μια γρήγορη λύση. Σαφώς τα εμπόδια που έθετε στην υλοποίηση του σχεδίου ο κ. Μαρτιγόπουλος ξεπεράστηκαν, «αλλά με τη Μarfiνα καραδοκεί στον ΟΤΕ -και ενδεχομένως και μέσω συμμετοχής στην Cosmote- είναι απίθανο να προωθηθεί άμεσα μια συγχώνευση», παρατηρούσε χθες στέλεχος της διοίκησης του ΟΤΕ.

Την κατάσταση επιδεινώνει και η πορεία της τιμής της μετοχής της Cosmote, η οποία είναι διαρκώς ανοδική τους τελευταίους δύο μήνες, ειδικά μετά την προκήρυξη των εκλογών. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία και χθες έκλεισε κοντά στα 26 ευρώ.

Στο μεταξύ χθες, σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στην Cosmote. Νέος διευθύνων σύμβουλος της Cosmote ορίστηκε ο κ. Βουρλούμης, αλλά είναι σίγουρο ότι ο νέος ισχυρός άνθρωπος της Cosmote είναι ο κ. Μ. Τσαμάζ, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία. Παράλληλα, απέκτησε θέση μέλους του Δ.Σ. στην εταιρεία καταλαμβάνοντας εκείνη του αποχωρήσαντος κ. Μαρτιγόπουλου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι η υπόθεση Μαρτιγόπουλου τον έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Μάλιστα χαρακτήρισε την απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, ως μια από τις δυσκολότερες που έχει λάβει στη ζωή του. Ομως «κι εσείς κύριε Μαρτιγόπουλε, στη θέση μου το ίδιο θα κάνατε», είπε απευθυνόμενος στον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση της Cosmote μετά την αλλαγή διοίκησης. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εννεαετή πορεία» του κ. Μαρτιγόπουλου στην εταιρεία, εκ της οποίας, τα τελευταία επτά έτη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Cosmote. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι εκ μέρους όλου του Δ.Σ. της εταιρείας, «ο Πρόεδρος της Cosmote ευχαρίστησε τον κ. Μαρτιγόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της Cοsmote, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας του κατέλαβε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας και εξελίχθηκε στον πιο δυναμικό όμιλο κινητής τηλεφωνίας στη ΝΑ Ευρώπη».

Προστίθεται ωστόσο, η δήλωση του κ. Βουρλούμη που αναφέρει ότι «το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον υπαγορεύει στον Ομιλο του ΟΤΕ ενιαία στρατηγική».

Στο θέμα της Cosmote παρενέβη χθες ο ΣΥΝ με γραπτή δήλωση του υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος. Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι η «νεοφιλελεύθερη» πολιτική της κυβέρνησης και οι «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» της, έχουν καταστήσει τον ΟΤΕ «όμηρο» της MarfiInvestment Group. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι διοικητικές «κόντρες» Βουρλούμη-Μαρτιγόπουλου, εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης «να παραδώσει πλήρως και συνολικά τον όμιλο του ΟΤΕ -και της Cosmote συμπεριλαμβανομένης- σε μεγάλα ιδιωτικά και κατά την προτίμησή της πολυεθνικά συμφέροντα».

Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Cosmote, αναφέροντας ότι συνιστά υπόθεση του ΟΤΕ που είναι ανώνυμη εταιρεία.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος: ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΜΑΖ

Ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Cosmote είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕGlobe, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. O κ. Τσαμάζ θεωρείται από τους ανθρώπους της εμπιστοσύνης του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη και είναι ο άνθρωπός που χειρίστηκε επί σειρά ετών την «ανόρθωση» των επενδύσεων του ΟΤΕ στο εξωτερικό από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΟΤΕ International. Ο ίδιος πιστώνεται την επιτυχή πώληση της Armentel, τον περασμένο Νοέμβριο, αντί 340 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσαμάζ, ήρθε στον όμιλο ΟΤΕ το 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International Investments και από τον Απρίλιο του 2006 κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OTEGlobe. Πριν από τον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε εργαστεί στη Vodafone-Ρanafoκαι στη Philip Morris Europe S.A.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή