Ραγδαίες εξελίξεις στην ΑΕΓΕΚ

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΑΕΓΕΚ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην ΑΕΓΕΚ, καθώς τα ανοικτά «μέτωπα» της εταιρείας επιβάλλεται να έχουν κλείσει κατά τις προσεχείς ημέρες. Το ένα εξ αυτών αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και το δεύτερο την πώληση της συμμετοχής στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση ποσοστού έως και 20% της εταιρείας στον ινδικό όμιλο της Essar Group. Εφόσον επιβεβαιωθεί το σχετικό σενάριο, θα πρόκειται για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας, μιας και η Essar αποτελεί ένα διεθνή κολοσσό, με παρουσία στους κλάδους των κατασκευών, της χαλυβουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας, της ποντοπόρου ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, αποτελεί και εκ των βασικών πετρελαιοβιομηχανιών της Ινδίας. Η αξία του ομίλου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί 20.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, η είσοδος της Essar στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΓΕΚ, ένα ενδεχόμενο προς το παρόν αβέβαιο, δεν συνδέεται με την έτερη μεγάλη «εκκρεμότητα» του ομίλου, ήτοι την πώληση της Astakos Terminal και του 50% που ελέγχει στην Ακαρπορτ Α.Ε., την εταιρεία διαχείρισης του λιμένα. Ο κλοιός των πιστωτριών τραπεζών έχει πλέον σφίξει επικίνδυνα. Ηδη, έχει ληφθεί απόφαση για τη σύσταση κοινοπραξίας με τη συμμετοχή της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, που θα εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΓΕΚ στον Αστακό, διαγράφοντας μέρος των χρεών της εταιρείας. Προς το παρόν, δεν έχουν καθοριστεί τα ποσοστά συμμετοχής, ενώ εκκρεμεί και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Εμπορικής Τράπεζας. Πάντως, δεν απουσιάζουν και οι διαφωνίες μεταξύ των τραπεζών, όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής, μιας και αυτά θα καθοριστούν με βάση τα χρέη της ΑΕΓΕΚ προς κάθε τράπεζα, αλλά και το τι μέρος εξ αυτών των υποχρεώσεων έχει εισπραχθεί. Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα θα έχει λήξει εντός των προσεχών εβδομάδων. Η προσφορά που θα κατατεθεί από τις τράπεζες προς την ΑΕΓΕΚ, αναμένεται να ξεπερνά εκείνη που είχε υποβληθεί από τον επιχειρηματία κ. Κούτση τον Μάιο και ανερχόταν σε περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή